Noile caricaturi cu Mohamed publicate de Charlie Hebdo au fost deja condamnate. „Îndemnăm lumea să împiedice asemenea acte odioase”
Într-un comunicat postat online joi, Emiratul Islamic al Afganistanului – numele oficial al talibanilor afgani – deplânge publicarea unor noi caricaturi care, în opinia sa, „provoacă sensibilități în rândul a celor 1,5 miliarde de musulmani”.
„Un atac a fost comis săptămâna trecută, făcând dreptate împotriva autorilor acestor acte obscene”, se arată în comunicat, o referire la cei doi frați Kouachi, cei doi islamiști înarmați care au ucis 12 persoane în atacul de pe 7 ianuarie contra Charlie Hebdo, la Paris. Cei doi au fost omorâți vineri de poliție.
Numărul de miercuri, al „supraviețuitorilor” de la Charlie Hebdo, care urmează să fie tras în cinci milioane de exemplare, conține noi caricaturi cu Mahomed. „Condamnăm acest act respingător și inuman și-i considerăm pe autorii săi și pe cei care l-au făcut niște inamici ai umanității”, se arată în continuare în comunicat.
„Îndemnăm lumea și mai ales pe șefii tuturor statelor vizate să împiedice asemenea acte odioase”, subliniază talibanii în comunicat, fără să-i îndemne pe credincioși la manifestații.
„Lumea islamică și nonislamică, în întregime, ființele umane, au responsabilitatea să condamne și să împiedice orice acțiune care transgresează religia, ofensează oameni și împinge națiuni la acțiuni de represalii”, adaugă talibanii.
Caricaturi cu profetul Mohamed au provocat deja nemulțumiri în Afganistan, în trecut. În septembrie 2012, între 200 și 300 de persoane au mărșăluit la Kabul pentru a denunța publicarea de către Charlie Hebdo a unor caricaturi cu Mahomed.
Talibanii nu au reacționat în mod oficial de la atentatul comis săptămâna trecută, catalogat drept un atac „terorist” și un „act de ură” de către președintele afgan Ashraf Ghani.
Vineri, după luarea de ostatici la Paris, sute de persoane s-au adunat, în provincia Uruzgan (sud), pentru a glorifica acțiunile atacatorilor. În Pakistanul vecin, la Peshawar, în apropiere de frontiera afgană, aproximativ 60 de persoane au manifestat săptămâna aceasta pentru a-i felicita pe autorii atacului de la Charlie Hebdo.
Alte reacții de indignare au avut, de asemenea, loc în lumea musulmană, în care problema reprezentării profetului rămâne un subiect controversat.
După retragerea trupelor combatante NATO, pe 31 decembrie, insurecția talibanilor continuă în mod activ și vizează puterea de la Kabul.
Aproximativ 17.000 de militari vor rămâne cu toate acestea pe teritoriul afgan, în 2015, în cadrul unei misiuni de formare și ajutorare. Însă talibanii reclamă retragerea tuturor militarilor străini ca o condiție în eventualitatea unor negocieri de pace cu puterea.