Prima pagină » Știri externe » Norvegia intră în stare de alertă, după ce a primit „informații că o grupare ar putea să comită o acțiune teroristă” pe teritoriul său

Norvegia intră în stare de alertă, după ce a primit „informații că o grupare ar putea să comită o acțiune teroristă” pe teritoriul său

Norvegia intră în stare de alertă, după ce a primit
Norvegia a decis să-și închidă parțial spațiul aerian, la nivelul Bergen, și să verifice identitatea tuturor călătorilor care intră în țară, inclusiv a cetățenilor europeni, a anunțat poliția sâmbătă, la două zile după consolidarea securității, în urma unei amenințări teroriste, relatează AFP.

Norvegia se află în stare de alertă începând de joi, după ce serviciul de informații interne (PST) a primit „informații potrivit cărora o grupare care are legături cu islamiști extremiști din Siria ar putea să intenționeze să comită o acțiune teroristă în Norvegia”.

Din motive de securitate, „poliția a cerut Avinor (operatorul aeroportului de stat din țară) să interzică zborurile în spațiul aerian central, la (nivelul) Bergen”, a declarat Gustav Landro, șeful poliției regionale.

În schimb, aeroportul de la Bergen nu este afectat de închiderea spațiului aerian și funcționa normal, a precizat poliția.

Interdicția vizează doar zborurile micilor avioane private de agrement și nu se aplică avioanelor sanitare aparținând Serviciului norvegian de salvamari și salvare (SAR), armatei și poliției, a adăugat Landro.

Țara nu este membră UE, dar face parte din Spațiul Schengen, alături de alte 26 de țări europene care au abolit verificarea pașapoartelor și orice alt tip de controale la frontieră.

„Din cauza (reintroducerii) controalelor parțiale la frontierele interne ale Spațiului Schengen, cetățenii țărilor nordice care călătoresc este necesar să aibă asupra lor un pașaport sau permis auto, (iar) cetățenii europeni un pașaport sau carte de identitate valide”, a precizat Poliția norvegiană într-un comunicat postat pe site.

Șeful conducerii poliției, Odd Reidar Humlegaard, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că este „mai probabil să nu se întâmple nimic”.

„Dar, de această dată”, a adăugat el, „vom fi mai bine pregătiți ca niciodată pentru a gestiona situația”, a subliniat el, referindu-se la masacrul comis de către extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011, în contextul în care poliția a fost extrem de criticată, la vremea respectivă, pentru lentoarea cu care a reacționat.

Amenințarea este „nespecifică”, dar este considerată „credibilă”, a precizat șefa PST Benedicte Bjoernland, adăugând că nici ținta potențială și nici identitatea presupușilor potențiali autori ai unui eventual atac nu sunt cunoscute.

Muzeul evreiesc din Oslo a anunțat vineri că rămâne închis până duminică, comunitatea evreiască temându-se că ar putea fi o țintă, așa cum o arată atacul sângeros comis în mai la muzeul din Bruxelles.

Presupusul autor al acestui atac, Mehdi Nemmouche, care are dublă cetățenie franceză și algeriană, a petrecut peste un an în Siria, unde este suspectat că s-a alăturat celor mai radicale grupări jihadiste.