Norvegia prelungește cu încă trei săptămâni suspendarea vaccinului AstraZeneca. Astfel, o nouă decizie privind reluarea utilizării serului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford va fi luată în data de 15 aprilie, a anunţat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).
Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca s-a luat pe pe 11 martie. Norvegia a raportat cinci cazuri în care persoane vaccinate cu serul AstraZeneca au fost ulterior spitalizate din cauza unor cheaguri sangvine, hemoragii şi concentraţii mici de plachete sangvine.
Mai mult, în Norvegia s-au înregistrat și decese în rândurile celor vaccinați cu AstraZeneca. Până în prezent, nu a fost stabilită nicio legătură între cauzele deceselor și vaccinul produs de compania britanico-suedeză. Totuși, medicii dintr-o echipă norvegiană au spus că văd în acele cazuri consecinţa „unei puternice reacţii imunitare” declanşată de către acel ser.
„Am demarat mai multe analize pentru a afla dacă există un raport de cauzalitate şi pentru a avea o bază mai bună în stabilirea riscului real şi o analiză cost-beneficii pentru diferite grupe de vârstă. Pentru a afla mai multe informaţii, avem nevoie de mai mult timp”, a declarat Camilla Stoltenberg, directoarea FHI.
Am decis să prelungim perioada de suspendare şi să luăm o nouă decizie pe 15 aprilie – Camilla Stoltenberg
Suspendarea prelungită până pe 15 aprilie va întârzia cu una-două săptămâni campania de vaccinare din Norvegia, au precizat reprezentanţii FHI. Rezidenţii care au primit deja prima doză de vaccin nu vor putea să primească în acest stadiu şi doza de rapel.
Norvegia este una dintre cele 12 ţări europene care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din motive de siguranţă. Între timp, cele mai multe state şi-au reluat campaniile de vaccinare cu acest ser. Totul, la recomandările formulate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Vaccinul AstraZeneca este suspendat şi în Danemarca învecinată. Alte ţări nordice, precum Finlanda, Islanda şi Suedia, au decis să-l folosească şi să îl rezerve persoanelor vârstnice.
Poziția oficială a Agenţiei Europene pentru Medicamente este că beneficiile vaccinului AstraZeneca în ceea ce priveşte protejarea oamenilor de a muri sau de a fi spitalizaţi din cauza maladiei Covid-19 depăşesc substanţial posibilele riscuri medicale.