Prima pagină » Știri externe » Nou pact de apărare semnat de Marea Britanie și Germania, ca răspuns la amenințarea rusă

Nou pact de apărare semnat de Marea Britanie și Germania, ca răspuns la amenințarea rusă

Nou pact de apărare semnat de Marea Britanie și Germania, ca răspuns la amenințarea rusă

Miniștrii Apărării din Marea Britanie și Germania urmează să semneze un nou pact de apărare între cele două țări la Londra, ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

Oficialii numesc acordul primul astfel de pact de apărare între cele două țări, cu scopul de a spori securitatea europeană pe fondul creșterii agresiunii rusești, scrie Associated Press.

„Marea Britanie și Germania își întăresc legăturile. Cu proiecte în domeniile aerian, terestru, maritim și cibernetic, ne vom crește împreună capacitățile de apărare, consolidând astfel pilonul european în cadrul NATO”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, într-o declarație înainte de semnarea acordului.

„Este deosebit de important pentru mine să cooperăm și mai strâns pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a elimina lacunele critice de capabilități, de exemplu în domeniul armelor de atac cu rază lungă de acțiune”, a adăugat el.

Conform acordului, avioanele germane de vânătoare de submarine vor folosi „periodic” o bază aeriană din Scoția pentru a patrula în Atlanticul de Nord.

Marea Britanie și Germania vor colabora mai strâns pentru a proteja cablurile subacvatice vitale din Marea Nordului.

Cele două țări spun că vor coopera, de asemenea, pentru a prioritiza dezvoltarea de arme de atac cu rază lungă de acțiune care pot călători mai departe decât rachetele Storm Shadow existente produse de Marea Britanie.

Compania germană din industria de apărare Rheinmetall este de asemenea așteptată să deschidă o fabrică care produce țevi de tunuri de artilerie folosind oțel britanic.

Marea Britanie și Germania sunt, de asemenea, așteptate să colaboreze la dezvoltarea de noi drone terestre și aeriene.

Oficialii spun că pactul va însemna că forțele britanice și germane aflate în misiuni NATO în Estonia și Lituania se vor antrena și vor opera împreună mai strâns, asigurându-se că „forțele terestre de pe flancul estic al NATO rămân un factor puternic de descurajare și sunt gata să lupte și să câștige dacă este necesar”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și