Ministerul sud-coreean al Apărării și-a exprimat luni satisfacția față de încheierea unui nou pact militar cu Statele Unite ce prevede un răspuns comun în cazul unei provocări, inclusiv minore, din partea Coreei de Nord, ca o incursiune „limitată” a trupelor nord-coreene spre sud, relatează AFP.
Acordurile anterioare stipulau o intervenție americană în caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garantează susținerea Statelor Unite față de orice măsură de retorsiune din partea Seulului și autorizează Coreea de Sud să ceară forțe militare americane suplimentare în caz că va considera necesar acest lucru.
„Acest lucru permite celor două țări să răspundă împreună provocărilor pe plan local din partea (Coreei de) Nord, (Coreea de) Sud efectuând (operațiunile), (iar) Statele Unite (oferind) susținere”, a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
„Acest lucru va avea drept consecință să împiedice (Coreea de) Nord să îndrăznească să ne provoace”, a apreciat el.
Acest nou acord intervine în contextul unor tensiuni care se acumulează începând din 2010 încoace. Bombardarea unei insule sud-coreene de către Phenian, în noiembrie 2010, soldată cu patru morți, a marcat punctul culminant și a provocat o criză internațională.
Statele Unite au aproape 30.000 de militari staționați în sudul peninsulei. Ei dispun de baze militare în Japonia, de unde pot veni trupe suplimentare.
Între „provocările” vizate în noul pact figurează incursiuni ale unor nave nord-coreene de cealaltă parte a frontierei maritime, bombardarea de insule sud-coreene apropiate de frontieră sau incursiuni aeriene cu avioane de luptă sau unități speciale.
Acest acord autorizează „represalii viguroase” ce vor determina Coreea de Nord să „regrete amarnic” orice acțiune provocatoare, a avertizat șeful Statului Major interarme sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.
De la începutul lui decembrie, când a avut loc lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acțiune, asimilată de Seul și Washington unei rachete balistice, Peninsula Coreeană este, din nou, teatrul unor tensiuni puternice.
Un test nuclear, la 12 februarie, al treilea efectuat de Coreea de Nord, a antrenat noi sancțiuni ONU și amenințări cu represalii din partea Phenianului.