Prima pagină » Știri externe » Noua Caledonie rămâne teritoriu francez, potrivit rezultatelor parțiale ale referendumului de duminică

Noua Caledonie rămâne teritoriu francez, potrivit rezultatelor parțiale ale referendumului de duminică

Noua Caledonie rămâne teritoriu francez, potrivit rezultatelor parțiale ale referendumului de duminică

Alegătorii din Noua Caledonie au respins propunerea ca teritoriul să devină independent față de Franța în cadrul  referendumului organizat duminică privitor la statutul arhipelagului din Oceanul Pacific.

Astfel, după numărarea a aproximativ 70% din voturi, 53, 3% din alegători au respins propunerea referitoare la independența teritoriului, însă procentul celor care susțin păstrarea statutului actual al Noii Caledonii a scăzut față de referendumul din 2018, când 56,7% dintre alegători se opuneau independenței arhipelagului, potrivit Euronews.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat decizia alegătorilor din Noua Caledonie și s-a declarat recunoscător acestora.

„Alegătorii și-au exprimat opinia, majoritatea au confirmat că doresc ca Noua Caledonie să rămână parte a Franței. Ca șef de stat, salut acest vot de încredere  față de Republică cu un sentiment profund de recunoștință”, a spus Macron.

Noua Caledonie a avut în ultimii 30 de ani un Parlament propriu și o administrație locală proprie, dar actualul statut al teritoriului este considerat de către populația indigenă ca fiind o continuare a colonialismului francez.

Acesta este cel de-al doilea referendum privind independența teritoriului

Alegătorii au respins și în 2018 independența față de Franța, iar un nou referendum în acest sens ar putea să fie organizat în 2022.

 Noua Caledonie a devenit parte a Franței în 1853 și a fost folosită timp de decenii drept colonie penală. Actualul statut administrativ al teritoriului a fost stabilit în 1957.

Potrivit Acordului de la Noumea din 1998, Noua Caledonie poate organiza trei referendumuri privind independența față de Franța, potrivit Reuters.

Potrivit rezultatelor parțiale, prezența la vot a fost 86%, o prezență mai mare decât cea din cadrul referendumului din 2018.

Noua Caledonie, un arhipelag aflat la aproximativ 18.000 de kilometri de Paris, se bucură de un grad  ridicat de autonomie, dar economia sa depinde într-o proporție mare de Franța.

Franța acordă subvenții de aproximativ 1,3 miliarde de euro în fiecare an Noii Caledonii. Economia locală mai este susținută de turism și de exploatarea resurselor de nichel,  care reprezintă 25% din rezervele mondiale.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și