Noua inițiativă SUA în dosarul nord-coreean
Statele Unite vor relua săptămâna viitoare calea diplomației în dosarul nord-coreean, trimițând un emisar în China, Coreea de Sud și Japonia, partenerii Washingtonului în această criză internațională, relatează AFP.
Robert King, Emisarul Special american pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord va efectua succesiv vizite la Beijing, Seul și Tokyo în perioada 19-29 august, a anunțat miercuri, într-un comunicat, Departamentul de Stat.
În aceste trei capitale, King va discuta cu oficiali guvernamentali și din cadrul organizațiilor societății civile. La Beijing, el se va întâlni, de asemenea, cu cadre chineze de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Programul Alimentar Mondial (PAM). La Seul, diplomatul american se va întâlni cu nord-coreeni instalați în Coreea de Sud.
După o criză internațională, spre sfârșitul iernii, când Phanianul a efectuat, în februarie, al treilea test nuclear și a amenințat că va lovi Statele Unite, tensiunile s-au diminuat între cele două țări, care nu întrețin relații diplomatice, dar care comunică via Suedia și un canal diplomatic la ONU.
Washingtonul afirmă că este pregătit să reia negocieri cu Coreea de Nord, cu condiția ca această țară să se angajeze să renunțe la programul său nuclear militar.
China este, de asemenea, de acord cu o relansare a negocierilor în cadrul Grupului Celor Șase (China, cele două Corei, Japonia, Rusia și Statele Unite) asupra programului nuclear nord-coreean, suspendate din 2009, iar Beijingul promovează, ca și Washingtonul, „dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea”, împărțită în două după război.
În iunie, un diplomat american specialist în probleme legate de Coreea de Nord, Glyn Davies, a subliniat că Washingtonul și Seulul vor pune accentul pe drepturile omului în Coreea de Nord, unul dintre punctele „negre” ale regimului stalinist în opinia membrilor comunității internaționale.
Washingtonul este preocupat în prezent de detenția în Coreea de Nord, începând din noiembrie 2012, a unui american de origine coreeană, Keneth Bae, condamnat la închisoare dar transferat la spital din cauza înrăutățirii stării sănătății.
Departamentul de Stat reclamă să fie „amnistiat imediat și eliberat”.