Modelul de steag clasat pe locul al doilea are un design similar, și culorile roșu, alb și albastru în compoziție.
Rezultatul final al referendumului va fi anunțat marți, după ce vor fi numărate voturile din străinătate și ar putea fi schimbat, în contextul în care marja de câștig este îngustă. Un al doilea referendum va avea loc în martie, pentru a se decide dacă se adoptă noul steag, sau dacă se păstrează cel existent.
Neo-zeelandezii au fost rugați să aleagă modelul pe care îl preferă, dintr-un total de cinci.
Aproximativ 48% dintre votanții eligibili au participat la primul referendum, care a generat opinii divergente în Noua Zeelandă, privind costul și calendarul care trebuie respectat în vederea operarării acestei schimbări.
Steagul câștigător în aceste alegeri preliminare, precum și cel clasat pe locul al doilea, au fost desenate de arhitectul Kyle Lockwood, și reprezintă simbolurile neo-zeelandeze, feriga argintie și constelația Crucea Sudului.
Steagul clasat pe cel de-al treilea loc poartă numele de „Vârful Roșu” (Red Peak), și a fost adăugat pe buletinul de vot în urma unei campanii de lobby care s-a desfășurat pe rețelele de socializare.
Decizia de a alege un nou steag a fost susținută de premierul neozeelandez, John Key, care a spus că drapelul actual seamănă prea mult cu cel al Australiei și că este timpul să se elimine steagul Marii Britanii (Union Jack) de pe steagul Noii Zeelande. El a declarat că rata de participare la vot, care a fost mai mare decât așteptările, a demonstrat faptul că „oamenii se angajează” în dezbatere, potrivit publicației The New Zealand Herald.
Patru modele au fost inițial anunțate în septembrie, iar „Vârful Roșu” a fost adăugat le pista opțiunilor câteva săptămâni mai târziu.
Costul întregului exercițiu ar putea ajunge la aproximativ 18 milioane de dolari.