Noul „contract” pe care Franța i-l propune Rusiei: Pace în Ucraina, în schimbul navei Mistral
Președinția franceză a anunțat, miercuri, suspendarea livrării primei nave Mistral, dintre cele două achiziționate de Moscova de la Paris, pe motiv că nu sunt îndeplinite „condițiile” pentru această livrare.
Întrebat, într-o conferință de presă, care sunt aceste condiții, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Romain Nadal, a răspuns că „este necesar ca un armistițiu care se schițează – opțiune pe care Franța o susține – să fie aplicat”. Citându-l pe șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, el a adăugat că, ulterior, este necesară „găsirea unui acord politic pentru încheierea confruntărilor între Ucraina și Rusia, fie direct, fie cu sprijinul mediatorilor”.
„În acest moment, aceste condiții nu sunt îndeplinite și dorim să fie îndeplinite în perioada următoare”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Secretarul de Stat pentru Reformă, Thierry Mandon, a explicat, la rândul său, că decizia părții franceze reprezintă o „suspendare a livrării” navei Mistral. „Franța dorește să forțeze un acord de pace” în Ucraina, a adăugat el, într-o declarație la Radio France Internationale.
Potrivit unor surse apropiate dosarului, în pofida suspendării livrării navei de război Mistral, construirea sa continuă deocamdată.
Vânzarea către Rusia a celor două nave Mistral, încheiată în iunie 2011, a fost evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro de Guvernul francez aflat în funcție în acel moment. Prima navă a fost numită „Vladivostok”, iar cea de-a doua urmează să fie numită „Sevastopol”, de la numele portului din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în cursul acestui an de Rusia.
Navele Mistral sunt nave de război polivalente, capabile să transporte elicoptere și tancuri. Mistral sunt navele de război de cele mai mari dimensiuni ale Franței, după portavioanele Charles de Gaulle.