Prima pagină » Știri externe » Noul Guvern grec își caută aliați în lupta antiausteritate în Europa. Reacția Berlinului

Noul Guvern grec își caută aliați în lupta antiausteritate în Europa. Reacția Berlinului

Noul Guvern grec își caută aliați în lupta antiausteritate în Europa. Reacția Berlinului
Noul Guvern grec își caută aliați în lupta antiausteritate în Europa. Reacția Berlinului

Ministrul Finanțelor, Yanis Varoufakis, pleacă sâmbătă către capitala franceză, a anunțat ministerul său, devansându-și astfel o deplasare prevăzută inițial pentru luni.

El se va întâlni duminică, la ora 17.00 (18.00 ora României), cu omologul său Michel Sapin. Acesta și-a declarat deja intenția de a juca rolul unei „liniuțe de unire” între Grecia și susținătorii unei rigori bugetare, în frunte cu Germania.

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat pentru cotidianul Hamburger Abendblatt că nu va fi „nicio nouă ștergere a datoriei”, una dintre solicitările emblematice ale noului premier Alexis Tsipras. În spatele ei se află cei 76 la sută dintre germani care se pronunță împotriva unei astfel de măsuri, potrivit unui sondaj publicat vineri.

Vineri seara, în fața miniștrilor săi, Alexis Tsipras, provenit din rândurile stângii radicale Syriza, a declarat: „intenționez să fiu original și să îmi respect promisiunile” de campanie, potrivit unei surse guvernamentale citate de agenția ANA.

El vrea mai întâi să restructureze datoria și să se elibereze de sub tutela troicii.

Această comisie de experți reprezentând BCE, Uniunea Europeană și FMI, desemnată se evalueze reformele și să valideze plățile succesive, a devenit pentru greci simbolul unui șantaj pentru austeritate și unei agravări a condițiilor lor de trai în ultimii ani.

Varoufakis a declarat vineri că Grecia nu mai intenționează să colaboreze cu această „delegație tripartită, antieuropeană, construită pe o bază instabilă”, în cursul unei conferințe de presă cu președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, care abia dacă i-a strâns mâna la încheierea reuniunii.

Tsipras a promis, de asemenea, să redeschidă vanele bugetare, reangajând câteva mii de funcționari dintre cei 200.000 care și-au pierdut locul de muncă în ultimii ani, crescând salariul minim și oprind programul de privatizare, între care și cel al emblematicului port Pireu.

Într-un interviu acordat BBC, Varoufakis a declarat: „Grecia nu s-a reformat în ultimii cinci ani, ea s-a deformat”.

Tonul a fost dat înaintea turneului care îl va duce pe ministrul de Finanțe la Paris dar și la Roma, considerată un posibil aliat împotriva austerității bugetare. Inițial, ministrul urma să treacă și pe la Londra, duminică.

Tsipras va începe și el un turneu european care îl va duce duminică în Cipru, apoi marți la Roma și miercuri la Paris.

Acest plan ilustrează dorința Guvernului lui Tsipras de a-și număra susținătorii. Fără îndoială că va urmări și manifestația aliatului său spaniol, partidul Podemos, care a început sâmbătă la prânz la Madrid.

Dar cu principalul său adversar, Germania, Guvernul grec va continua probabil un dialog al surzilor prin intermediul presei.

Ministrul Finanțelor Wolfgang Schäuble a asigurat într-un interviu acordat sâmbătă Die Welt: „Dacă aș fi un politician grec responsabil, nu aș face o dezbatere pe tema unei relaxări a datoriei”. Revista Der Spiegel afișează pe copertă o fotografie a premierul grec, sub care scrie: „Coșmarul Europei”.

Berlinul nu figurează prin urmare, sau cel puțin nu pentru moment, printre capitalele pe care intenționează să le viziteze oficialii greci.

Portugalia, care abia iese dintr-o cură de austeritate, s-a alăturat Germaniei: premierul Pedro Passos Coelho a refuzat orice „conferință propusă pentru anularea sau restructurarea datoriei făcând apel la solidaritatea popoarelor europene”.

Tensiunile diplomatice au avut repercusiuni asupra piețelor, care se tem că Grecia va intra într-un impas financiar, dacă ruptura cu troica va conduce, la sfârșitul lui februarie, la anularea unei ultime tranșe de împrumut de șapte miliarde de euro.

Citește și