Planul Comisiei Europene de a stabili reguli mai stricte privind modul în care țările pot accesa banii de la bugetul Uniunii Europene a declanșat o reacție majoră atât din partea instituțiilor de la Bruxelles cât și a capitalelor naționale.
Un document al Comisiei Europene a sugerat contopirea celor 530 de programe existente pentru fiecare țară a Uniunii Europene într-un singur fond național, conform Politico.
Executivul Uniunii Europene se confruntă acum cu o bătălie dificilă pentru a impune planul controversat de a condiționa plățile către state din 2028 până în 2034 de finalizarea reformelor economice și politice cheie.
Țările nordice bogate sunt în favoarea sistemului „bani contra reforme”, în timp ce statele mai sărace din Europa Centrală și de Est, care primesc cea mai mare parte a finanțării UE, sunt împotrivă.
Principalii beneficiari ai banilor UE sunt îngrijorați că aceste idei radicale sunt o manevră de a tăia programele existente, inclusiv agricultura și finanțarea regiunilor mai sărace. Ca urmare, ei fac lobby pentru a menține noul buget cât mai aproape posibil de status quo.
Criticii se tem că aceste planuri ar putea oferi departamentului de Buget al Comisiei puteri excesive în distribuirea de numerar, în detrimentul regiunilor, fermierilor, parlamentarilor și autorităților care supraveghează cheltuielile.
„Această știre, dacă este adevărată, pune în pericol viitorul proiectului european, deoarece vor exclude unele regiuni și orașe în loc să le includă”, a declarat Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.
Ca reacție la critici, noul Comisar pentru Buget, polonezul Piotr Serafin, a promis că va pune „regiunile în centrul politicilor”, ceea ce a fost văzut ca o concesie pentru organismele locale nemulțumite.
Propunerea oficială de buget a Comisiei Europene urmează să fie prezentată anul viitor, iar capitalele naționale trebuie să ajungă la un acord unanim până la sfârșitul anului 2027.
Reformele Comisiei sunt inspirate de programul său post-Covid, care a fost introdus în 2021 și implica un singur fond național gestionat direct de guvernul central.
Comisia Europeană sprijină utilizarea acestui model, deoarece a convins statele membre să ducă la bun sfârșit reformele propuse.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: