Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă” între valul de imigranți și amenințarea jihadistă

Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă între valul de imigranți și amenințarea jihadistă
Publicat: 06/04/2016, 10:54

Peste 160 de persoane au murit în atentatele teroriste din Bruxelles din martie și cele din Paris din noiembrie anul trecut. Atacurile revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic au alimentat solicitările celor care militează pentru înăsprirea controalelor la frontiere și o cooperare mai mare între autoritățile din statele europene în privința schimbului de date despre cei care constituie amenințări la adresa securității europene.

În propunerea care urmează să fie prezentată miercuri, văzută de Reuters înainte de a fi publicată în mod oficial, Comisia Europeană susține că cele două serii de atacuri din Paris și Bruxelles „au adus în centrul atenției nevoia de a întărire a modalităților de gestionare a frontierelor UE, în privința imigrației și a cooperării în domeniul securității”.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a subliniat separat, marți, că există o „legătură indirectă” între criza imigrației din Europa, prin care peste un milion de persoane au ajuns pe continent anul trecut, și amenințarea reprezentată de militanții islamiști, spunând că unii dintre acești au profitat de această criză pentru a se strecura pe continent.

Agenția Frontex pentru protejarea frontierelor UE a precizat că doi dintre atacatorii din cadrul atentatelor de la Paris de pe 13 noiembrie au intrat în Europa prin Grecia, fiind înregistrați de autoritățile grecești, după ce au prezentat documente siriene false.

„Se știe că există cetățeni din state UE care au traversat frontierele externe ale UE pentru a călători în zonele de conflict (din Orientul Mijlociu) pentru scopuri teroriste și că întoarcerea acestora reprezintă un risc (la adresa securității europene). Există dovezi că teroriștii au folosit rute tranzitate de imigranții clandestini pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată în propunerea Comsiei Europene.

Pe fondul lipsurilor și nereglemetărilor prezente în legile privind gestionarea controalelor la frontierele UE, CE va propune miercuri o serie de măsuri tehnice pentru consolidarea securității la frontiere din punct de vedere legislativ și a cooperării privind schimburile de date, printre care și o interfață de căutare comună.

CE a revizuit și o propunere prezentată pentru prima dată în 2013 pentru un sistem de „intrare-ieșire” care să se aplice cetățenilor care vin în UE „pentru a reduce imigrația clandestină prin gestionarea fenomenului de rămânere îndelungată (în Europa) și contribuția adusă la lupta contra terorismului și a infracțiunilor grave”.

Noul sistem ar urma să fie implementat până în 2020, prin care să fie înregistrați cetățenii din afara zonei UE care sosesc pe teritoriul blocului european, prin patru amprente și o imagine cu fața fiecărei astfel de persoane.

Sute de europeni s-au alăturat rețelei teroriste Stat Islamic și s-au întors în UE, inclusiv cei implicați în atacurile teroriste din Paris, ceea ce a adus în discuție și propunerea de a înăspri controalele la frontierele externe și în cazul cetățenilor UE, propunere care nu a fost inclusă în planul ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Printre măsurile propuse de CE se află și cea referitoare la împărtășirea informațiilor privind pasagerii care folosesc transportul aerian, măsură ce urmează a fi implementată „în următoarele săptămâni”, potrivit CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?