Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă” între valul de imigranți și amenințarea jihadistă

Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă între valul de imigranți și amenințarea jihadistă
Publicat: 06/04/2016, 10:54

Peste 160 de persoane au murit în atentatele teroriste din Bruxelles din martie și cele din Paris din noiembrie anul trecut. Atacurile revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic au alimentat solicitările celor care militează pentru înăsprirea controalelor la frontiere și o cooperare mai mare între autoritățile din statele europene în privința schimbului de date despre cei care constituie amenințări la adresa securității europene.

În propunerea care urmează să fie prezentată miercuri, văzută de Reuters înainte de a fi publicată în mod oficial, Comisia Europeană susține că cele două serii de atacuri din Paris și Bruxelles „au adus în centrul atenției nevoia de a întărire a modalităților de gestionare a frontierelor UE, în privința imigrației și a cooperării în domeniul securității”.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a subliniat separat, marți, că există o „legătură indirectă” între criza imigrației din Europa, prin care peste un milion de persoane au ajuns pe continent anul trecut, și amenințarea reprezentată de militanții islamiști, spunând că unii dintre acești au profitat de această criză pentru a se strecura pe continent.

Agenția Frontex pentru protejarea frontierelor UE a precizat că doi dintre atacatorii din cadrul atentatelor de la Paris de pe 13 noiembrie au intrat în Europa prin Grecia, fiind înregistrați de autoritățile grecești, după ce au prezentat documente siriene false.

„Se știe că există cetățeni din state UE care au traversat frontierele externe ale UE pentru a călători în zonele de conflict (din Orientul Mijlociu) pentru scopuri teroriste și că întoarcerea acestora reprezintă un risc (la adresa securității europene). Există dovezi că teroriștii au folosit rute tranzitate de imigranții clandestini pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată în propunerea Comsiei Europene.

Pe fondul lipsurilor și nereglemetărilor prezente în legile privind gestionarea controalelor la frontierele UE, CE va propune miercuri o serie de măsuri tehnice pentru consolidarea securității la frontiere din punct de vedere legislativ și a cooperării privind schimburile de date, printre care și o interfață de căutare comună.

CE a revizuit și o propunere prezentată pentru prima dată în 2013 pentru un sistem de „intrare-ieșire” care să se aplice cetățenilor care vin în UE „pentru a reduce imigrația clandestină prin gestionarea fenomenului de rămânere îndelungată (în Europa) și contribuția adusă la lupta contra terorismului și a infracțiunilor grave”.

Noul sistem ar urma să fie implementat până în 2020, prin care să fie înregistrați cetățenii din afara zonei UE care sosesc pe teritoriul blocului european, prin patru amprente și o imagine cu fața fiecărei astfel de persoane.

Sute de europeni s-au alăturat rețelei teroriste Stat Islamic și s-au întors în UE, inclusiv cei implicați în atacurile teroriste din Paris, ceea ce a adus în discuție și propunerea de a înăspri controalele la frontierele externe și în cazul cetățenilor UE, propunere care nu a fost inclusă în planul ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Printre măsurile propuse de CE se află și cea referitoare la împărtășirea informațiilor privind pasagerii care folosesc transportul aerian, măsură ce urmează a fi implementată „în următoarele săptămâni”, potrivit CE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...