NSA a spionat diplomația franceză și postul Al-Jazeera, dezvăluie Der Spiegel
Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA) a spionat diplomați francezi în mod țintit, în Statele Unite, dar și postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, dezvăluie săptămânalul Der Spiegel în ediția de duminică, relatează AFP.
NSA a spionat în 2010 reprezentanțe diplomatice franceze la New York și Washington, potrivit unui document intern aparținând Agenției, datând din iunie 2010 și clasat „strict secret”, consultat de revistă.
Agenția s-a interesat în mod particular de rețeaua privată virtuală (VPN) în care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor și sediului din Paris al Afacerilor Externe, potrivit Der Spiegel.
Această acțiune împotriva Ministerului francez al Afacerilor Externe este calificată în document drept o „reușită”, continuă săptămânalul.
Într-o listă datând din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanțe franceze la Washington și în cadrul ONU, unde a instalat microfoane, scrie revista, adăugând că Agenția a efectuat de asemenea capturi de ecran provenind de la reprezentanța acesteia la New York.
Der Spiegel a dezvăluit deja că NSA, care se află de mai multe luni în centrul unor dezvăluiri de documente secrete de către fostul său consultant Edward Snowden despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite, a pătruns în sisteme informatice aparținând ONU în vara lui 2012.
La sfârșitul lui iunie, revista a mai scris, bazându-se pe documente furnizate de către Snowden, că NSA, acuzată că spionează comunicațiile pe Internet la nivel mondial în cadrul programului PRISM, a luat ca ținte sedii ale Uniunii Europene (UE) la Bruxelles și ambasadele UE la Washington și ONU.
Agenția de securitate americană a spionat și comunicarea internă, deosebit de protejată, a postului Al-Jazeera cu sediul în Qatar, scrie Der Spiegel duminică. Revista își bazează acuzațiile pe un raport din 2006 al Centrului NSA de analiza rețelelor, unul dintre documentele obținute de Snowden.
NSA ar fi reușit să citească documente protejate provenind de la „ținte interesante” ale postului de limbă arabă. Potrivit acestui document, conținuturile descifrate au fost transmise spre analiză serciviilor NSA competente. Nu se știe în ce măsură jurnaliști și membri din conducerea postului au fost supravegheați și până la ce dată, scrie Der Spiegel.