NSA culege milioane de mesaje telefonice text pe zi, dezvăluie The Guardian
Agenția americană pentru Securitate Națională (NSA) a interceptat aproximativ 200 de milioane de mesaje telefonice text pe zi în întreaga lume, pentru a obține informații, a dezvăluit cotidianul britanic The Guardian în ediția de joi, relatează AFP.
Aceste informații, dezvăluite în cadrul unei anchete comune a ziarului britanic și a postului de televiziune Channel 4, se bazează pe documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.
Ele sunt publicate cu o zi înaintea unui discurs al președintelui american Barack Obama, care urmează să anunțe vineri o serie de reforme vizând metodele de supraveghere, ca răspuns la controversa privind programele americane de spionaj, declanșată de Snowden.
Programul NSA cu privire la SMS-uri, denumit „DISHFIRE”, colectează „aproape tot ceea ce putea”, potrit unor documente aparținând Serviciului guvernamental britanic de informații (GCHQ) citate de The Guardian.
Cotidianul scrie că se bazează, de asemenea, pe un document NSA datând din 2011, cu subtitlul „SMS-urile: o mină de aur de exploatat”.
NSA folosește această bază de date existentă pentru a extrage informații referitoare la planurile de călătorie, contactele și tranzacțiile financiare ale deținătorilor de telefoane mobile, înclusiv ale indivizilor care nu sunt suspectați de vreo activitate ilegală, notează cotidianul britanic.
Programul constă în culegerea și analizarea mesajelor automate, cum ar fi cele care indică apeluri pierdute sau prețurile la serviciul „roaming” în străinătate, precum și SMS-urile trimise de bănci.
GCHQ a afirmat că activitățile sale sunt legale. „Întreaga activitate a GCHQ este desfășurată în conformitate cu cadrul legislativ și cu regulile noastre care garantează că activitățile noastre sunt autorizate, necesare și proporționale”, a anunțat Agenția într-un comunicat.
NSA a asigurat, LA rândul său, că respectă cadrul legal. „Dishfire este un sistem care colectează și gestionează date SMS obținute legal”, potrivit Agenției.
Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro