Nu România, ci Ungaria ar fi ruta preferată a imigranților înspre Austria. Prietenia austro-ungară scârțâie în problema Schengen

Nu România, ci Ungaria ar fi ruta preferată a imigranților înspre Austria. Prietenia austro-ungară scârțâie în problema Schengen
Publicat: 16/08/2023, 15:08

Viktor Orban, premierul Ungariei, va avea o mare problemă în momentul în care țara sa va prelua președinția UE, dacă pe agenda mandatului se va mai afla problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Presa maghiară, în cazul acesta 24.hu, recunoaște că problema imigrației ilegale, pe care o clamează Austria lui Nehammer ca să justifice blocarea accesului României în spațiul de liberă circulație, vine din Ungaria. Ruta principală de acces în Austria a imigranților este prin sud, spațiul fostei Iugoslavia, Slovenia, Croația, membre Schengen, și Serbia via Ungaria. Orban a promis în tabăra de vară de la Tușnad, într-un discurs mai degrabă protocolar, că va susține aderarea României la Schengen.

Paradoxal, cea mai „păzită” graniță este cea româno-maghiară, iar România este o rută foarte complicată pentru imigranți. Ei pot ajunge la noi doar pe ruta Turcia-Bulgaria. Exclus prin Ucraina.

Budapesta este veriga slabă, în cazul imigranților

„Noi suntem sursa majorității imigranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, se sublinază în articolul din publicația 24hu.

„Ungaria și Polonia joacă un rol cheie în soluționarea situației, blocând planurile Uniunii Europene, tocmai cele de care Viena ar face dependentă aderarea la Schengen a Bucureștiului și Sofia”, se arată în articol.

Prietenia austro-ungară

Publicația maghiară face referire la un articol din publicația austriacă Der Standard, cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema imigrației în Austria”. Potrivit sursei citate, articolul punctează că în ciuda faptului că Ungaria permite refugiaților să își continue drumul spre Vest și acceptă puține cereri de azil, Viktor Orban nu este criticat de liderii Partidului Poporului din Austria (OVP), ci mai degrabă curtat.

Ungaria, ruta preferată

Totodată, presa maghiară precizează că 80% din cei peste 100.000 de imigranți care au intrat în mod ilegal în Austria anul trecut au venit din Ungaria.

„România se află așadar într-o situație dificilă: deși este mai puțin atractivă, ca rută, pentru refugiați decât Ungaria, și chiar dacă imigranții aleg calea „maghiară”, austriecii le împiedică intrarea în spațiul Schengen”.

Sursa citată arată că prin regulile de la Dublin au fost trimise 94 de persoane înapoi în România, iar tendința este ascendentă. În schimb, refugiații nu pot fi trimiși înapoi în Ungaria, unde instanțele din Europa au decis că drepturile omului în cazul refugiaților nu sunt garantate.

„Astfel, în mod paradoxal, prin nerespectarea normelor europene, ORF spune că Ungaria devine atractivă pentru refugiați, deoarece, dacă reușesc să ajungă într-o altă țară din UE, nu sunt amenințați cu trimiterea înapoi în Ungaria. La aceasta se poate adăuga faptul că Ungaria nu înregistrează refugiații care sosesc aici, ci îi trimite înapoi la granița sârbă”, se arată în articolul din presa maghiară.

Orban, în sprijinul fraților și surorilor din România

Premierul maghiar a anunțat în discursul său de la Băile Tușnad că va susține aderarea României la spațiul Schengen   în momentul în care Ungaria va deține președinția Consiliului UE, adică din iulie 2024.

„Le recomandăm, de asemenea, fraților și surorilor noastre din România să ia act de faptul că Ungaria sprijină pe deplin cea mai mare ambiție națională a României în prezent, aderarea la Schengen, și am dori să subliniem că, de la 1 iulie 2024, Ungaria va deține președinția Uniunii Europene și că prioritatea programului nostru este obținerea aderării României la Schengen”, a anunțat Viktor Orban la Băile Tușnad.

Presa maghiară susține că este posibil ca președinția maghiară a UE la Consiliul UE să nu fie ideală pentru aderarea României la spațiul Schengen, întrucât alegerile parlamentare interne vor avea loc în prima jumătate a anului 2024.

Voturi încrucișate

„După toate acestea, putem concluziona că, dacă Viktor Orbán ar vrea cu adevărat să o facă pentru „frații români”, sau mult mai probabil, pentru călătoria liberă a maghiarilor transilvăneni, așa cum a pretins el la Tusványos, atunci nu ar bloca reformele europene în materie de azil. Dar, deocamdată, Ungaria și Polonia stau în calea reformelor europene privind imigranții. În schimb, austriecii – care, conform unei analize poloneze, s-au întors împotriva României foarte brusc și neașteptat anul trecut – blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu vetourile lor încrucișate, Viktor Orbán și Karl Nehammer fac imposibil, deocamdată, ca cetățenii români să treacă liber frontierele europene”, concluzionează presa maghiară.

Citiți și: VIDEO. Viktor Orban, la Tușnad: „Atragem atenția că vom avea președinția Consiliului UE și prioritatea e să obținem aderarea României la Schengen”

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente”

„PAGUBE” uriașe după lăsarea României și Bulgariei la poarta Schengen. REZOLUȚIA care solicită Bruxelles compensarea costurilor din anii neaderării

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar