Prima pagină » Știri externe » Nu sunați la POLIȚIE, dacă vedeți că vecinul fumează CANABIS! Canada a legalizat consumul în SCOP RECREATIV

Nu sunați la POLIȚIE, dacă vedeți că vecinul fumează CANABIS! Canada a legalizat consumul în SCOP RECREATIV

Nu sunați la POLIȚIE, dacă vedeți că vecinul fumează CANABIS! Canada a legalizat consumul în SCOP RECREATIV
Canada a legalizat consumul de marijuana în scop recreativ. Cetățenii peste 18 ani pot deține 30 de grame de canabis și pot crește plante acasă. Vezi cozile de la primul magazin care vine legal droguri

Noaptea de miercuri spre joi a fost Revelionul Marijuanei în Canada. Iată imagini de la numărătoarea inversă până la momentul în care consumul de marijuana în scop recreativ a devenit legal.

Canada devine a doua – și cea mai mare – țară din lume care legalizează complet consumul de canabis în scop recreativ, anunță The Independent. Vânzările de marijuana au început în Newfoundland. 

Marijuana medicinală a fost legalizată în Canada încă din 2001, iar guvernul condus de Justin Trudeau a lucrat timp de doi ani pentru a extinde legea care include și consumul recreativ.

Premierul a declarat că scopul este să reflecte mai bine principiile societății cu privire la consumul de marijuana și să aducă vânzătorii de pe piața neagră pe cea legală.

Fostul premier conservator al Canadei, Brian Mulroney, a fost numit în consiliul de conducere al companiei americane din domeniul canabisului Acreage Holdings, a informat Financial Times. El consideră că drogul „întrunește atât cerința medicală, cât și socială,”, iar atitudinea Canadei față de marijuana „va fi admirată în toată lumea”. Cel puțin 111 magazine care vând marijuana vor fi deschise în Canada, în ziua de miercuri.

De acum înainte, canadienii vor avea voie să aibă asupra lor până la 30 grame de canabis, în spații publice și vor putea să-și crească planta acasă. Cei care vor comanda produse pe bază de canabis de pe site-urile retailerilor le vor primi prin curier. 

Cele mai multe state canadiene au stabilit vârsta minimă de la care o persoană poate comanda canabis la 19 ani, în timp ce Alberta și Quebec – la 18 ani. Ca fapt amuzant, poliția canadiană i-a sfătuit pe cetățeni să NU mai sune la autorități, dacă văd că vecinii lor fumează canabis, deoarece restricția a fost ridicată. Nici reclamații de genul „vecinul plantează canabis”, „simt miros de canabis” sau „un adult fumează o țigară cu marijuana” nu vor mai fi băgate în seamă.

„Canabisul NU mai este ilegal,” au anunțat autoritățile. „Nu sunați la Poliție pentru a raporta consumul/creșterea de canabis”.

Uruguayul a fost prima țară care a legalizat consumul de marijuana în 2013, chiar dacă Portugalia și Olanda au scos de sub incidența criminalității controversata plantă. Nouă state americane au legalizat consumul recreativ de canabis și peste 30 au aprobat consumul marijuanei în scop medicinal.

Cotidianul The New York Times a transmis cititorilor canadieni un mesaj pe twitter, recomandându-le un articol despre legalizarea maarijuanei în California.

Marți, autoritățile vamale americane au precizat însă că marijuana rămâne ilegală, sub incidența legii federale și cei care sunt prinși la frontieră cu „iarbă” vor fi arestați și puși sub acuzare.

România, încă restrictivă

Potrivit raportului de țară privind drogurile, pentru România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat anul trecut cel puțin o dată droguri, 3,3% dintre aceștia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menționează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puțin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină, transmite ec.europa.eu.

Potrivit art.4 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri , astfel cum a fost modificată prinLegea nr. 522 din 24 noiembrie 2004:

„(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă;

(2) Dacă faptele prevăzute la alin.(1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.”

Situația la nivel european

O nouă țară din UE a legalizat marijuana în scopuri medicinale, în luna martie: Grecia. Până acum, marijuana a fost legalizată în șase țări europene: Polonia, Cehia, Finlanda, Olanda, Portugalia și Spania și în alte 23 de țări din lume.

Planta este utilizată legal în scopuri medicinale pentru multe tipuri de cancer, HIV/SIDA și probleme neurologice în Austria, Cehia, Danemarca, Croația și Italia. Pe de altă parte, Spania, Olanda și unele state americane (cărora li se alătură acum Canada) consumul în scopuri recreative al marijuanei a devenit legal.

 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și