Numărătoarea inversă a început la Belgrad: mii de oameni încearcă imposibilul în acest moment

Publicat: 19 05. 2014, 18:02

Mii de echipe de salvare și voluntari consolidau digurile la Belgrad de-a lungul râului Sava, care urma să atingă nivelul maxim în capitala Serbiei, țară deosebit de afectată de intemperiile din Balcani, relatează AFP.Unii dintre ei umpleau cu mâinile goale sacii de nisip. Alții îi depozitau în locurile cele mai vulnerabile, de-a lungul celor 12 kilometri ai râului Sava din capitală, care până în prezent a fost ferită de inundațiile care au provocat 47 de morți în Serbia, Bosnia și Croația.

Primarul din Belgrad, Sinisa Mali, a precizat că peste 300.000 de saci de nisip au fost depuși pe malurile Sava, un afluent al Dunării.

„Aici, apa este la doi metri de dig și nivelul crește cu doi centimetri pe oră. Situația este sub control pentru moment”, a declarat el.

În cursul nopții de duminică spre luni și al dimineții, digurile ridicate de mii de voluntari de-a lungul râului Sava, în special la Șabaț, Sremska Mitrovița și în jurul termocentralei Nikola Tesla, au rezistat.

Totuși, vremea în regiune era însorită luni și fără precipitații, iar nivelul râurilor mici era în scădere.

Foto: Mediafax Foto/Andrej Isakovic/AFP
 

FOTO: Aleksandr Djorovic/AFP/Mediafax

FOTO: Alexa Stancovic/AFP/Mediafax

Situată în apropiere de Obrenovaț, unul dintre orașele sârbe cele mai afectate, această termocentrală ce produce 50 la sută din electricitatea țării este înconjurată de ape. Apărarea acestei centrale este considerată crucială pentru stabilitatea sistemului energetic al țării.

La Obrenovaț, apele care au atins până la doi metri înălțime începeau să descrească luni, dar evacuarea sinistraților continua. Forțele de ordine interziceau în continuare accesul în oraș.

În total, aproximativ 8.000 dintre cei 20.000 de locuitori din acest oraș au fost evacuați.

Ministrul sârb al Afacerilor Externe, Ivița Dacici, a invitat ambasadorii acreditați la Belgrad și presa să îl însoțească în cursul după-amiezii pentru a constata extinderea pagubelor în acest oraș sinistrat.

„Sunt copleșit, am lăsat totul în urmă, vacile, porcii și găinile”, se lamentează Veselin Rankovici, care a fugit din localitatea Zabrezje, în apropiere de Obrenovaț.

„Din fericire, soția mea, copiii și nepoții mei sunt în viață”, a declarat acest bărbat în vârstă de 78 de ani, care și-a găsit refugiul într-un centru de primire din Belgrad.

„Este Armageddon, nu știu cum să descriu situația altfel”, a declarat pentru AFP Nedeljko Brankovici, un inginer din Belgrad, care a reușit să intre în Krupanj (sud-vest) pentru a-și evacua părinții.

„Case întregi au fost literalmente luate de ape”, a adăugat acest bărbat care a rămas la fața locului pentru a da o mână de ajutor echipelor de salvare.

Vedeta sârbă de tenis Novak Djokovici – care a calificat aceste intemperii drept „catastrofă biblică” și a făcut apel la comunitatea internațională să ajute țara sa – și-a anunțat intenția de a le oferi sinistraților premiul de 700.000 de euro primit pentru câștigare turneului ATP de la Roma, potrivit presei locale.

În Bosnia, țară în care o treime din teritoriu se află sub ape, un nou pericol s-a adăugat calvarului sinistraților.

Din cauza alunecărilor de teren, autoritățile au avertizat împotriva posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din timpul războiului intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Indicatoarele de avertizare ce semnalau zonele minate au fost luate de ape.

Peste 25.000 de sinistrați au fost evacuați până în prezent în Serbia și peste 10.000 în Bosnia.