Numărul de migranți care au încercat să traverseze Canalul Mânecii, de patru ori mai mare în 2020 față de anul precedent

Publicat: 09 01. 2021, 11:02
Numărul de migranți care au încercat să traverseze Canalul Mânecii, de patru ori mai mare în 2020 față de anul precedent. Sursa foto: Profimedia

Peste 9.500 de treceri sau încercări de traversare a Canalului Mânecii de către migranți care au dorit să ajungă în Marea Britanie cu ambarcațiuni improvizate au fost înregistrate în 2020.

Astfel, numărul acestora este de patru ori mai mare decât cel înregistrat în 2019, au anunțat vineri autoritățile franceze, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„În 2020, au fost înregistrate 868 de evenimente legate de încercări sau traversări ale migranţilor”, a declarat pentru AFP prefectura maritimă a Canalului şi Mării Nordului.

În timpul acestor traversări periculoase, șase persoane au murit şi trei au dispărut, față de patru decese înregistrate în 2019, a adăugat sursa citată.

Instituția a informat că același migrant ar fi putut fi numărat de mai multe ori în cazul în care acesta a încercat să traverseze Canalul Mânecii de mai multe ori.

 

 

Încercările de traversare, în creștere de la an la an

În 2019 au fost înregistrate 203 încercări sau treceri, la care au participat 2.294 de migranți. Cifrele din 2019 erau deja de patru ori mai mari decât cele din 2018.

Potrivit lui François Guennoc, preşedintele asociaţiei Auberge des Migrants, creșterea acestui fenomen poate fi explicată de mai mulți factori: „condiţiile meteorologice foarte bune între începutul lunii martie şi august, creşterea şanselor de reuşită, îmbunătăţirea metodelor de contrabandă, în special cu plecări multiple pe o zonă de coastă de aproape 200 de kilometri, profitabilitatea acestor practici, precum şi dificultăţile tot mai mari de trecere cu camioanele din cauza perfecţionării sistemului de urmărire la frontiere”.

Trendul migrator va continua, ca urmare a politicilor europene

Guennoc susține că, pentru cei care vor să traverseze, condițiile sunt din ce în ce mai dificile, dat fiind că polițiștii pun o presiune puternică asupra lor.

Acesta adaugă că „aceste încercări vor continua din cauza politicii europene în ceea ce priveşte dreptul de azil şi primire care nu merge într-o direcţie pozitivă”.

În prezent, asociaţiile identifică o mie de migranţi între Calais şi Grande-Synthe care riscă să fie expulzaţi aproape zilnic din taberele lor improvizate.

De la sfârşitul anului 2018, aceste traversări s-au înmulţit în pofida avertismentelor repetate din partea autorităţilor, care evidenţiază pericolul legat de densitatea traficului, curenţii puternici şi temperatura scăzută a apei.