Numeroase familii franceze cu numele Coulibaly sau Kouachi trăiesc un calvar de la atentate
Potrivit ziarului, cei care poartă numele Kouachi sau Coulibaly sunt asociați cu cei trei teroriști, care au ucis 17 persoane la Paris, în perioada 7-9 ianuarie. După atacul de la sediul săptămânalului satiric Charlie hebdo, viața lor de zi cu zi s-a schimbat. Ei primesc telefoane în miezul nopții, insulte, amenințări cu moartea, iar aceste familii – care au devenit „prizonierele” numelor pe care le poartă – sunt nevoite să se justifice neîncetat.
„N-avem nimic a face cu el”, declară pentru Le Figaro doamna Coulibaly la telefon. „O spun mereu – pe soțul meu îl cheamă Amedy Coulibaly, ca pe terorist, dar nu-l cunoșteam, nu facem absolut deloc parte din aceeași familie”. Familia sa, originară din Mauritania, a primit zeci de apeluri de amenințare, uneori la miezul nopții sau mai târziu. „Oamenii sună, răspundem, dar nu vorbește mimeni la celălalt capăt al firului, este o tăcere apăsătoare, extrem de înfricoșătoare”, povestește femeia, mamă a patru copii, care locuiește în Hauts-de-Seine. Soțul ei a depus plângeri pentru hărțuire.
Altă femeie, cu copii, din En Indre-et-Loire, pare la capătul puterilor. „Da avem același nume ca frații Kouachi, dar numai atât, n-avem nimic în comun cu ei”, declară ea pentru ziar. Copiii i-au fost agresați la școală încă din dimineața lui 8 ianuarie, la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo, spune ea. „Au început să-i insulte, fiii mei au fost făcuți teroriști la colegiu, la fel fiica mea, la liceu”, declară femeia. „Ne-am gândit inclusiv să ne schimbăm numele”, adaugă ea.
Le Figaro prezintă și cazul lui L. Kouachi, în vârstă de 70 de ani, un militar în retragere din Tours, care a trecut prin același calvar. Copiii lui sunt mai mari, dar au fost insultați. „Fiul meu, militar, a fost sunat noaptea și a fost numir asasin. Până la urmă a depus plângere”, povestește bărbatul, care a fost sunat și el. „Erau niște imbecili care sunau să ne insulte. Cu siguranță ne-au găsit numărul în cartea de telefon”. De o săptămână apelurile s-au mai calmat. „Suntem musulmani, eu frecventez o moschee. Mi-e frică să nu fim atacați”, mărturisește el.
Altă familie Kouachi suportă consecințele atentatului în Languedoc Roussillon. „A fost un șoc să-mi văd numele mereu la televizor, zile în șir”, povestește o femeie în vârstă de 48 de ani pentru ziar. „Sora mea a primit amenințări cu moartea și nu a dormit acasă în primele zile (după aracuri)”, spune ea. La serviciu nu s-a schimbat nimic, iar femeia, un cadru de conducere într-o firmă, a fost promovată, așa cum era prevăzut. Comportamentul s-a schimbat mai degrabă în anturajul ei. „Nu mai ești privit ca înainte. Ești suspectat pentru orice. Este foarte greu de suportat”, afirmă ea.