NY Times: Putin vrea să stimuleze economia eiberând oamenii de afaceri din gulaguri
Președintele Vladimir Putin vrea să stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri încarcerați în Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor să fie închis în sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decât în cazul infractorilor obișnuiți.
Peste 110.000 de persoane sunt închise în Rusia pentru „delicte economice”, din circa trei milioane de liber-profesioniști și proprietari de afaceri mici și mijlocii. Alți 2.500 de oameni se află în închisoare în așteptarea proceselor pentru infracțiuni din această categorie, precum fraudă, delapidare, fals și evaziune fiscală, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
În contextul încetinirii economiei Rusiei, președintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economică: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din închisori.
„Așa ceva poate fi de înțeles în contextul situației din Rusia”, a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Măsura președintelui rus este, chiar și după standardele recesiunii globale, o încercare neobișnuită de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesară, afirmă Titov, pentru că guvernul a reacționat „prea agresiv” în privința amenințării crimei organizate și inechității privatizărilor, intentând procese prea ușor în timpul primilor 12 ani în care Putin a deținut puterea ca președinte și premier.
Economia Rusiei are, într-adevăr, nevoie de ajutor, scrie cotidianul american, după ce în primul trimestru creșterea a încetinit la 1,6% din cauza evoluției prețului petrolului. În acest climat economic, puțini ruși sunt dispuși să deschidă o nouă afacere, care să creeze locuri de muncă și venituri pentru guvern.
Putin a transmis unor directori de companii prezenți la un forum economic, inclusiv Michael Corbat de la Citigroup și Jeffrey Immelt de la General Electric, că eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia.
În 2010, poliția a investigat aproape 276.500 de „delicte economice”, potrivit biroului procurorului general al Rusiei. Datele arată că infracțiuni precum furturile cu intrare prin efracție și tâlhăriile sunt anchetate într-o măsură mai redusă decât delictele economice.
Coloniile penale din Rusia, lagăre înconjurate cu sârmă ghimpată în regiuni izolate, seamănă în prezent destul de bine cu cele din anii ’60, când Aleksandr Soljenițîn a scris Arhipelagul Gulag. În prezent, însă, unul din zece deținuți este un fost om de afaceri, bancher sau a ocupat o funcție de conducere într-o companie.
Majoritatea antreprenorilor care se află în închisori nu au fost încarcerați din motive politice. Pedepsele acestora au legătură cu natura corupției din Rusia, afirmă directorul Transparency International Rusia, Elena Panfilova.
În mod obișnuit, practicile de corupție frecvente la nivel global implică polițiști și alți reprezentanți ai statului care cer mită pentru a permite afacerilor să opereze. În aceste cazuri, interesele oamenilor de afaceri și oficialilor corupți coincid în privința faptului că ambele părți vor ca afacerea să meargă bine.
În Rusia, însă, poliția câștigă de pe urma arestării unor oameni de afaceri, scrie NYT.
Poliția poate cere mită unui rival pentru a-l scăpa de concurență, poate cere familiei arestatului să plătească răscumpărare sau poate confisca bunuri pe care le vinde. Promovarea depinde de o cotă neoficială de arestări. Polițiștii care confiscă afaceri au devenit atât de comuni în societatea din Rusia încât și-au câștigat porecla de „vârcolaci cu epoleți”.
În prima lună a programului de amnistie, în derulare deja de jumătate de an, au fost eliberați 13 deținuți.