The New York Times citează patru oficiali americani încă în funcție sau nu, care spun că înregistrări ale convorbirilor telefonice și discuții interceptate arată că au existat astfel de contacte repetate.
Agenții americane de informații au interceptat aceste convorbiri cam în același timp în care descopereau dovezi că Rusia încerca să perturbe alegerile prezidențiale prin accesarea ilegală a serverelor Comitetului Național Democrat, au spus trei dintre oficiali. Agențiile de informații au încercat apoi să afle dacă echipa de campanie a lui Trump complota cu rușii privind acțiunile de piratare sau privind alte eforturi de a influența alegerile.
Oficialii citați au spus că, până acum, nu au observat nicio dovadă privind o astfel de cooperare.
Însă aceste interceptări au alertat serviciile americane de informații din cauza numărului mare de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm de Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, Trump a spus la un eveniment de campanie că speră că serviciile secrete ruse au furat e-mailurile lui Hillary Clinton și că le vor publica.
Oficialii citați au spus că discuțiile interceptate nu era limitate doar la unii membri ai echipei de campanie a lui Trump, ci îi includeau și pe alți asociați ai acestuia. De partea rusă, contactele au implicat membri ai Guvernului și membrii ai serviciilor de informații, spun ei, cu condiția anonimatului.
Oficialii au spus că unul dintre responsabilii care a avut discuții cu partea rusă este Paul Manafort, președintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni și fost consultant politic în Ucraina.
Ei au refuzat să dea alte nume ale persoanelor implicate.
Manafort a respins acuzațiile oficialilor într-un interviu telefonic.
„Este absurd”, a spus el. „Nu am nicio idee la ce se referă. Nu am vorbit niciodată în cunoștință de cauză cu responsbaili ai serviciilor secrete ruse și nu am fost niciodată implicat în nimic care are de-a face cu Guvernul rus sau cu Administrația Putin sau în vreo problemă aflată în curs de investigare astăzi „, a continuat acesta.
„Nu este ca și cum acești oameni poartă ecusoane pe care scrie «Sunt agent al serviciilr ruse de informații»”, a mai spus el.
Mai mulți asociați ai lui Trump, inclusiv Manafort, au avut afaceri în Rusia.
Serviciul de Informații Externe al Rusiei a refuzat să comenteze informațiile „nefondate” apărute în mass-media americană privind presupuse contacte între echipa de campanie a lui Donald Trump și serviciile secrete ruse, anunță agenția de știri Tass
„Nu comentăm asupra speculațiilor nefondate apărute în media”, a comunicat biroul de presă al Serviciului rus de Informații Externe.