„Prima dată a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria și de o tentativă eșuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanțe neurotoxice. Deși aceste operațiuni păreau specifice serviciilor de informații ruse, autoritățile le-au considerat inițial drept atacuri izolate, fără legături între ele”, notează cotidianul The New York Times.
Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au concluzionat că aceste operațiuni și posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acțiuni subversive, acte de sabotaj și asasinate.
Unitatea de elită 29155 desfășoară operațiuni de cel puțin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficiali din cadrul serviciilor secrete din patru țări occidentale afirmă că este neclar cât de frecvent acționează această unitate și avertizează că este imposibil de anticipat când și unde vor fi lansate noi atacuri.
Scopul Unității 29155 evidențiază amploarea acțiunilor președintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin așa-numitul război hibrid – ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare și confruntare militară directă.
„Cred că am uitat cât de duri pot fi rușii”, afirmă Peter Zwack, fost agent de informații și fost atașat militar în cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care susține că nu știa de existența acestei unități a serviciilor ruse.
Rugat să comenteze, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că întrebările trebuie adresate Ministerului rus al Apărării. Instituția nu a făcut niciun comentariu.
Conform NYT, cel mai probabil unitatea este subordonată Serviciului rus de Informații Militare (GRU). Membrii Unității 29155 sunt suspectați să se deplasează în țări europene. „Este vorba de o unitate GRU activă de câțiva ani în Europa. A fost o surpriză că rușii, agenții GRU, această unitate s-au simțit liberi să meargă în țări prietene și să comită astfel de atacuri. A fost un șoc”, afirmă, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.
Agențiile secrete occidentale au depistat această unitate de elită după tentativa eșuată de lovitură de stat produsă în Muntenegru în 2016. Ulterior, atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia în Marea Britanie a generat un conflict diplomatic major. Peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite, au expulzat 150 de diplomați ruși.
Alex Younger, directorul Serviciului britanic de Informații Externe (MI6), avertiza în februarie că Rusia generează riscuri din ce în ce mai mari. „Există activități coordonate și sunt implicați aceeași oameni. Estimăm că există o amenințare clară din partea GRU și a altor agenții secrete ruse”, afirma Alex Younger.