Ziarul comentează că acest lucru este o dovadă puterncă a faptului că eforturile internaționale de consolidare a controalelor la frontieră, de împărtășire de informații și de consolidare a luptei împotriva terorismului nu contribuie la diminuarea rândurilor luptătorilor jihadiști.
Printre cei care iau parte sau au încercat să ia parte la conflictele din Irak și Siria se află peste 250 de americani, în contextul în care cu un în urmă numărul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citând „oficiali din domeniul informațiilor și din domeniul aplicării legii”.
Militarii americani au fost acuzați, în ultimele săptămâni, că minimalizează amenințarea reprezentată de Statul Islamic în rapoarte de informații, prezentându-și eforturile într-o lumină mai favorabilă.
În acest context, președintele american Barack Obama urmează să prezideze marți un summit internațional, în cadrul Adunării Generale a ONU, al liderilor țărilor care luptă împotriva Statului Islamic și altor extremiști violenți.
Analiști americani în domeniul informațiilor au pregătit, în acest sens, o evaluare confidențială care conchide că arată 30.000 de luptători străini au călătorit în Irak și Siria, începând din 2011, provenind din peste 100 de țări.
În urmă cu un an, aceeași oficiali estimau acest aflux la aproximativ 15.000 de combatanți, provenind din 80 de țări, marea majoritate urmărind să lupte alături de SI.
Tot marți, Congresul american urmează să publice un raport, în urma unei anchete bipartizane pe o perioadă de șase luni, cu privire la aceste călătorii, Raportul arată că, „în pofida eforturilor concertate de a opri afluxul (de jihadiști), am eșuat în a-i opri pe americani să plece în străinătate pentru a se alătura jihadiștilor”, dezvăluie NYT.
Alte părți ale unor politici ale administrației cu privire la Siria și lupta împotriva SI au fost afectate, de asemenea, de eșecuri, potrivit aceeiași anchete.
În afară de atacurile aeriene împotriva unor ținte SI efectuate de către o coaliție de țări occidentale și arabe, Pentagonul a creat un program în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni „moderați”, care a „produs doar o mână de luptători”, de asemenea un eșec.
Totodată Rusia a sfidat încercările americane de a bloca o acumulare de forțe rusești la o nouă bază aeriană din Siria, un subiect despre care președintele american Barack Obama urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin luni, în marja Adunării generale a ONU.
În plus, într-un gest care poate fi considerat o ruptură a continuității misiunii, generalul în retragere John R. Allen, emisarul diplomatic care coordonează coaliția împotriva SI din septembrie 2014, a anunțat Casa Albă că urmează să demisioneze la sfârșitul anului.