Prima pagină » Știri externe » NYT: Un complot misterios determină Rusia să inițieze un apel rar către Pentagon. Dezvăluirile care i-au luat prin surprindere pe americani

NYT: Un complot misterios determină Rusia să inițieze un apel rar către Pentagon. Dezvăluirile care i-au luat prin surprindere pe americani

NYT: Un complot misterios determină Rusia să inițieze un apel rar către Pentagon. Dezvăluirile care i-au luat prin surprindere pe americani

La începutul acestei luni, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a primit o solicitare neobişnuită: noul ministru al Apărării al Rusiei, Andrei Belousov, dorea să discute cu el. Austin a vorbit la telefon cu omologul său rus doar de cinci ori de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aproape întotdeauna la inițiativa Pentagonului și adesea într-un efort de a evita erori care ar putea escalada conflictul.

Cu doar câteva săptămâni înainte, la 25 iunie, Lloyd Austin  s-a conectat cu Andrei Belousov, într-un efort de a menține „liniile de comunicare deschise”, potrivit declarațiilor Pentagonului. A fost prima conversație telefonică dintre cei doi de când Belousov, un economist, l-a înlocuit în luna mai pe veteranul ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu într-o remaniere efectuată de Kremlin, relatează The New York Times.

Cu toate acestea, Belousov l-a contactat pe Lloyd la 12 iulie. Acest lucru a fost făcut pentru a-i oferi un avertisment, potrivit doi oficiali americani și unui alt oficial care a fost informat despre apel. Moscova ar fi descoperit o operațiune secretă a Ucrainei împotriva Rusiei care, în opinia rușilor, a beneficiat de binecuvântarea SUA. Belousov l-a întrebat pe Austin dacă Pentagonul știa despre acest plan și dacă ar putea escalada tensiunile dintre Moscova și Washington, scrie The New York Times.

Cei doi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că oficialii de la Pentagon au fost surprinși de acuzații și nu aveau cunoștință de un astfel de complot.

Americanii către ucraineni: Nu faceți asta dacă vă gândiți să o faceți!

Cu toate acestea, cei trei oficiali au declarat că informațiile pe care Belousov le-a dezvăluit au fost luate în serios în așa măsură încât americanii i-au contactat pe ucraineni și le-au comunicat, în esență: Nu faceți asta dacă vă gândiți să o faceți!

Operațiunile militare ucrainene care îi enervează pe americani: în ciuda faptului că Ucraina este extrem de dependentă de Statele Unite pentru sprijin militar, de intelligence și diplomatic, oficialii ucraineni nu sunt întotdeauna sinceri cu omologii lor americani cu privire la operațiunile lor militare, în special cele împotriva țintelor rusești situate în spatele liniilor inamice. Oficialii americani s-au simțit frustrați de aceste operațiuni, deoarece credeau că nu au îmbunătățit semnificativ poziția Ucrainei pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, ei au luat în considerare riscul de a-și îndepărta aliații europeni și de a extinde războiul.

În ultimii doi ani, operațiunile care au înfuriat Statele Unite au inclus atacuri cu drone în interiorul Rusiei, un camion aruncat în aer care a distrus o parte a podului de peste Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, și un atac asupra unei baze aeriene ruse de pe coasta de vest a Crimeei. Putin descrie frecvent aceste lovituri ca „atacuri teroriste”, iar Kremlinul le folosește ca dovezi pentru a susține afirmațiile greșite pe care le face că invazia sa în Ucraina este de fapt un război defensiv. În ciuda dezmințirilor făcute de Statele Unite, oficialii ruşi afirmă în mod public că astfel de lovituri nu ar putea avea loc fără aprobarea și sprijinul Statelor Unite.

New York Times menționează că este încă neclar dacă presupusul complot ucrainean din această lună a fost real sau iminent și nu se știe ce formă ar fi putut lua. Oficialii Casei Albe și ai Pentagonului afirmă că încă nu s-a făcut nimic dar au subliniat importanța discuțiilor între oponenți.

În plus, oficialii Pentagonului au refuzat să precizeze dacă Lloyd Austin a discutat despre această problemă în conversația telefonică pe care a avut-o săptămâna aceasta cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Oficialii ucraineni au refuzat să facă declarații

După convorbirea din 12 iulie, Ministerul rus al Apărării a confirmat că Belousov a inițiat-o, afirmând că „a fost discutată problema prevenirii amenințărilor la adresa securității și a reducerii riscului unei posibile escaladări”. Cu toate acestea, comunicatul nu a inclus o presupusă misiune secretă a Ucrainei. Oficialii ucraineni au refuzat să facă declarații cu privire la acest subiect. Kremlinul a refuzat, de asemenea, să ofere o declarație, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o cerere de a face o declarație.

Ce se ascunde în spatele declarațiilor scurte ale autorităților este demonstrat de această dezvăluire neobișnuită a unei conversații private între liderii apărării din SUA și Rusia. Această dezvăluire arată că discuțiile private dintre oficialii americani și ruşi adesea conțin mult mai mult decât ceea ce este comunicat publicului. În plus, ilustrează modul în care Statele Unite și Rusia încearcă să gestioneze riscurile de escaladare în spatele scenei, scrie New York Times.

Pericolul unei noi escaladări a situației

De exemplu, secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat că şeful Pentagonului „a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei” în convorbirea telefonică de luna trecută dintre Austin și Belousov. Generalul Ryder a spus că Austin a fost cel care a început această conversație și că el „crede că menținerea liniilor de comunicare deschise este importantă”. Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că Austin și Belousov „au făcut schimb de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei”. Belousov „a subliniat pericolul unei noi escaladări a situației în legătură cu furnizarea continuă de arme americane forțelor armate ale Ucrainei”, a afirmat presa.

Cu toate acestea, doi oficiali care sunt familiarizați cu discuția au declarat că Austin l-a avertizat pe omologul său rus să nu amenințe trupele americane din Europa, în contextul tensiunilor din Ucraina care se intensifică. Patru zile mai târziu, Kremlinul a făcut amenințări ambigue cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus. Ca răspuns, oficialii americani din domeniul apărării au ridicat nivelul de alertă de securitate la bazele militare din Europa.

Oficialii americani au spus că nu au fost obținute informații specifice cu privire la o eventuală lovitură a Rusiei asupra bazelor americane. Orice astfel de atac din partea Rusiei, indiferent dacă este deschis sau ascuns, ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului din Ucraina, potrivit News.ro.

Rusia a intensificat actele de sabotaj

Rusia a intensificat actele de sabotaj în Europa cu scopul de a împiedica afluxul de echipamente către Ucraina. O bază americană nu a fost afectată de astfel de atacuri până în prezent. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că ridicarea nivelului de alertă ar ajuta la asigurarea faptului că membrii serviciilor militare sunt atenți.

Apoi au avut loc convorbirile telefonice dintre Austin și Shoigu din 21 octombrie și 23 octombrie 2022; prima a fost solicitată de americani, iar a doua a fost solicitată de ruşi. Pentagonul a făcut un rezumat al conversației a doua, spunând: „Secretarul Austin a respins orice pretext de escaladare al Rusiei și a reafirmat valoarea comunicării continue în contextul războiului ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

O săptămână mai târziu, The New York Times a publicat un articol despre liderii militari ruşi care au discutat recent despre momentul și modul în care Moscova ar putea folosi armele nucleare tactice în Ucraina. Moscova a promovat ideea falsă că Ucraina intenționează să folosească o bombă murdară, un explozibil convențional amestecat cu material radioactiv. Atunci au apărut noi informații. În timp ce Rusia suferea eşecuri pe câmpul de luptă și își intensifica retorica nucleară, Vladimir Putin nu a participat la discuțiile cu generalii săi. Administrația Biden a fost îngrijorată de faptul că liderii militari ruşi purtau conversații, deoarece a arătat cât de nemulțumiți erau de eșecul lor din Ucraina, ceea ce indică faptul că amenințările ascunse ale lui Putin de a utiliza armele nucleare ar putea fi reale.

În ciuda pericolului unei noi escaladări, oficialii administrației Biden și aliații SUA au susținut, de asemenea, că conversațiile telefonice dintre omologii occidentali și ruşi de la sfârșitul lunii octombrie 2022 au ajutat la atenuarea unor conflicte nucleare. Samuel Charap, un analist pentru Rusia la RAND Corporation, subliniază că scopul acestor discuții este de a preveni consecințele negative într-o relație care ar putea ajunge la limită.

Citește și