Prima pagină » Știri externe » NYT: „Voluntarii” de care nu ai nevoie la război. Au promis ajutor Ucrainei pe teren, dar mai degrabă încearcă să profite de pe urma războiului

NYT: „Voluntarii” de care nu ai nevoie la război. Au promis ajutor Ucrainei pe teren, dar mai degrabă încearcă să profite de pe urma războiului

NYT: „Voluntarii” de care nu ai nevoie la război. Au promis ajutor Ucrainei pe teren, dar mai degrabă încearcă să profite de pe urma războiului
NYT: „Voluntarii” de care nu ai nevoie la război

Sute de voluntari care nu ar avea voie să se apropie de câmpul de luptă într-un război condus de SUA sunt activi pe frontul ucrainean, având acces ușor la arme americane și tehnică NATO. S-au grăbit să ajungă în Ucraina cu miile, mulți dintre ei fiind americani care au promis să aducă experiență militară, bani sau provizii pe câmpul de luptă al unui război justițiar, dar în realitate lucrurile stau diferit, potrivit unei ivestigații The NewYork Times.

După un an de lupte sângesoare în Ucraina, multe dintre aceste grupuri de voluntari de acasă se luptă cu ei înșiși și subminează efortul de război. Unii au risipit banii strânși din donații sau pur și simplu i-au furat . Alții s-au ascuns în acte de caritate în timp ce încercau, de asemenea, să profite de pe urma războiului, arată înregistrările.

Printre cei vizați se numără un locotenent-colonel de pușcași marini în retragere din Virginia, SUA care se află în centrul unei anchete federale americane privind exportul potențial ilegal de tehnologie militară. Un fost soldat al armatei americane a ajuns în Ucraina doar pentru a deveni trădător și a dezerta în Rusia. Un bărbat din Connecticut, SUA care a mințit în legătură cu serviciul său militar a postat actualizări în direct de pe câmpul de luptă – inclusiv locația sa exactă – și s-a lăudat cu accesul său facil la arme americane. Un fost muncitor în construcții pune la cale un plan de a folosi pașapoarte false pentru a introduce ilegal combatanți din Pakistan și Iran.

Unul dintre cele mai mari grupuri de voluntari americani este implicat într-o luptă pentru putere în care este implicat un bărbat din Ohio care a pretins în mod fals că a fost atât pușcaș marin american, cât și asistent manager la LongHorn Steakhouse. Disputa implică, de asemenea, un incident petrecut acum câțiva ani în cadrul unui reality TV australian.

Astfel de personaje au un loc în apărarea Ucrainei datorită rolului de armament pe care Statele Unite și l-au asumat: Administrația Biden trimite arme și bani, dar nu și trupe profesioniste. Acest lucru înseamnă că persoane care nu ar fi permise nici măcar în apropierea câmpului de luptă într-un război condus de SUA sunt active pe frontul ucrainean – adesea cu acces necontrolat la arme și echipamente militare.

Voluntarii eroi vs. „voluntarii” din interes

Mulți dintre voluntarii care s-au grăbit să ajungă în Ucraina au făcut-o în mod dezinteresat și au acționat cu eroism. Unii și-au pierdut viața. Străinii au salvat civili, au ajutat răniții și au luptat cu ferocitate alături de ucraineni. Alții au strâns bani pentru provizii cruciale.

Dar în cel mai mare război terestru din Europa de după 1945, abordarea de tip „descurcă-te singur” nu face discriminare între voluntarii pregătiți și cei care nu au abilitățile sau disciplina necesară pentru a ajuta eficient.

New York Times a analizat peste 100 de pagini de documente din interiorul grupurilor de voluntari și a intervievat peste 30 de voluntari, luptători, persoane care strâng fonduri, donatori și oficiali americani și ucraineni. Unii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații sensibile.

Interviurile și cercetările dezvăluie o serie de înșelăciuni, greșeli și certuri care au împiedicat campania de voluntariat care a început după invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, când președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ajutor. „Fiecare prieten al Ucrainei care dorește să se alăture Ucrainei în apărarea țării, vă rog să veniți”, a spus el. „Vă vom da arme”.

Mii de oameni au răspuns la apel. Unii s-au alăturat unor grupuri militare precum Legiunea Internațională, pe care Ucraina a format-o pentru luptătorii străini. Alții și-au asumat roluri de sprijin sau de strângere de fonduri. Cu Kievul sub atac, nu a existat prea mult timp pentru verificarea sosirilor. Astfel, persoane cu un trecut problematic, inclusiv cu dosare militare în neregulă sau fabricate, s-au înrădăcinat în Legiune și într-o constelație de alte grupuri de voluntari.

Întrebată despre aceste probleme, armata ucraineană nu a abordat aspecte specifice, dar a spus că este în gardă deoarece agenții ruși au încercat în mod regulat să se infiltreze în grupurile de voluntari. „Am investigat astfel de cazuri și le-am predat agențiilor de aplicare a legii”, a declarat Andriy Cherniak, un reprezentant al serviciilor de informații militare ucrainene.

Unul dintre cei mai cunoscuți americani de pe câmpul de luptă este James Vasquez. La câteva zile după invazie, Vasquez, un antreprenor american a anunțat că pleacă în Ucraina. Un ziar local din Connecticut a relatat povestea unui fost sergent de stat major al armatei americane care și-a lăsat în urmă slujba și familia și a luat o pușcă și un rucsac pe linia frontului.

De atunci, el a postat online videoclipuri de pe câmpul de luptă, cel puțin o dată transmițând locația exactă a unității sale tuturor, inclusiv taberei adverse. El și-a folosit povestea pentru a solicita donații.

„Am fost în Kuweit în timpul Furtunii din deșert și am fost în Irak după 11 septembrie 2001”, a spus dl Vasquez într-un videoclip de strângere de fonduri. De fapt, nu a fost niciodată trimis în Kuweit, Irak sau oriunde altundeva, a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului. El s-a specializat în reparații de combustibil și electrice. Iar el a părăsit rezerva armatei nu ca sergent, așa cum a pretins, ci ca soldat de primă clasă, unul dintre cele mai mici grade ale armatei americane.

Cu toate acestea, Vasquez avea acces ușor la arme, inclusiv la puști americane. De unde proveneau acestea? „Nu sunt exact sigur”, a declarat dl Vasquez într-un mesaj text. Puștile, a adăugat el, erau „nou-nouțe, scoase din cutie și avem destule”. De asemenea, el a scris pe Twitter că nu ar trebui să își facă griji cu privire la regulile internaționale de război în timp ce se află în Ucraina.

Citiți întreaga investigație pe The NewYork Times.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și