Prima pagină » Știri externe » O alpinistă din India și un ghid din Nepal au MURIT în Munții Himalaya

O alpinistă din India și un ghid din Nepal au MURIT în Munții Himalaya

O alpinistă din India și un ghid din Nepal au MURIT în Munții Himalaya

O alpinistă din India și un ghid montan din Nepal au murit pe vârful Everest din Munții Himalaya.

Anunțul a fost făcut de organizatorii expediției la care participau cei doi. Astfel, în urma acestui incidet, numărul morților de pe Everest a ajuns la șapte de la începutul sezonului actual de alpinism.

Suzanne Leopoldina Jesus, o profesoară din India, în vârstă de 58 de ani, a murit într-un spital din Lukla unde fusese transportată din tabăra de bază după ce s-a simţit rău.

„Am transportat-o miercuri cu elicopterul pe alpinista indiană din tabăra de bază la (spitalul din) Lukla, deoarece se simţea rău şi nu mai putea să urce”, a declarat Da Dendi Sherpa, directorul general al Glacier Himalaya Treks and Expedition. Am încercat să o transferăm la Kathmandu, însă condiţiile meteorologice nefavorabile au împiedicat elicopterul să ajungă acolo” şi femeia „a murit în această dimineaţă (joi, n. red.)”, a mai spus acesta, citat de Agerpres.

Alpinista avea planuri mari

Potrivit presei internaționale, femeia a vrut să devină prima persoană din Asia cu un stimulator cardiac şi cea mai în vârstă femeie din India care a escaladat vârful Everest.

Ea strânsese fonduri pentru a-şi finanţa ascensiunea sub sloganul „Expediţia Everest, la 58 de ani şi (cu) stimulator cardiac”.

Decesul ghidului nepalez nu are legătură cu cel al alpinistei din India. Șerpașul a murit în timp ce participa la campania anuală de curăţare a munţilor organizată de armata nepaleză.

Sezonul de alpinism a început tragic anul acesta pe Everest cu moartea a trei alpinişti nepalezi în aprilie, a unui american la începutul lunii mai şi a unui bărbat din Republica Moldova miercuri.

În Nepal se află opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume, inclusiv Everest, cu o altitudine de 8.849 de metri deasupra nivelului mării, şi primeşte sute de alpinişti în fiecare sezon, când temperaturile sunt mai blânde şi vânturile în general sunt mai slabe.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și