Prima pagină » Știri externe » O americancă este reținută în China de șase luni. De ce o acuză guvernul de la Beijing

O americancă este reținută în China de șase luni. De ce o acuză guvernul de la Beijing

O americancă este reținută în China de șase luni. De ce o acuză guvernul de la Beijing
O femeie de naționalitate americană a fost reținută de autoritățile chineze în ultimele șase luni, fiind acuzată că a furat secrete de stat, a dezvăluit soțul ei, înaintea vizitei președintelui Chinei, Xi Jinping, în SUA, informează site-ul postului de televiziune BBC.

Sandy Phan-Gillis, o americancă născută în Vietnam, a fost reținută în luna martie, în timpul unei vizite în China pentru promovarea orașului Houston din statul american Texas.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a confirmat marți ancheta. Hong Lei a spus că Phan-Gillis este „suspectată de derularea unor activități care puneau în pericol securitatea națională, iar acum este anchetată de departamentele corespunzătoare”. „Sperăm că lumea din exterior va respecta modul în care statul chinez gestionează acest caz în conformitate cu legea”, a adăugat el.

Administrația americană nu a comentat acest aspect.

Phan-Gillis era președintele asociației Houston Shenzhen Sister Cities și era consultat pentru afaceri americane și chineze. La momentul reținerii ei, aceasta călătorea cu Ed Gonzales, care a condus delegația de comerț în numele primarului orașului Houston, precum și cu șeful de personal al primarului, Jerry Peruchini, omul de afaceri din Houston Vincent Chau și omul de afaceri chinez Gary Ge.

Gonzales a declarat pentru BBC „că nu a fost nimic ieșit din comun” în legătură cu vizita, însă a descris secvența de evenimente după ce a plecat din China drept „bizară”.

Potrivit site-ului Save Sandy, care susține o campanie pentru eliberarea ei, femeia a petrecut șase luni în așa-numita „detenție la reședință”, care echivalează cu arestul la domiciliu.

Oficiali consulari au putut sa o viziteze pe Phan-Gillis periodic, pentru a verifica starea ei de sănătate și pentru a transmite mesaje. Ambasada SUA la Beijing nu a comentat asupra acestui eveniment.

Familia ei neagă cu vehemență acuzațiile, despre care spune că nu au fost niciodată explicate corespunzător.

Citându-i pe soțul și pe avocatul ei, New York Times informează că femeia a fost acum arestată în mod oficial. Soțul femeii a spus că aceasta este acum mutată la o unitate de detenție mai sigură.

Autor

Citește și