Prima pagină » Știri externe » O americancă și un lituanian au primit sarcina „colosală” să relanseze economia Ucrainei, devastată de război

O americancă și un lituanian au primit sarcina „colosală” să relanseze economia Ucrainei, devastată de război

O americancă și un lituanian au primit sarcina
Americanca Natalie Jaresko, cofondatoare și directoarea fondului de investiții Horizon Capital care operează în Ucraina, Republica Moldova și Belarus, și lituanianul Aivaras Abromavicius, directorul fondului de investiții suedez East Capital au o sarcină grea în Guvernul ucrainean, comentează AFP.

Cei doi au fost naturalizați prin decret special de către președintele ucrainean Petro Poroșenko cu doar câteva ore înainte de nominalizare, iar candidaturile la funcțiile strategice de ministru al Finanțelor și, respectiv, al Economiei, le-au fost aprobate în Parlament cu o largă majoritate, în aplauzele deputaților.

Este prima dată când străini ocupă posturi de miniștri în Guvern, anterior unii specialiști străini fiind consilieri ai unor miniștri.

„Este o primă experiență pentru Ucraina. Este dificil să se spună dacă acest lucru va schimba ceva”, apreciază Oleksandr Parașhii, analist-șef la Concorde Capital cu sediul la Kiev. „Acești miniștri străini pot constitui o forță motrice, dar fără un efort susținut pe toate fronturile nu va putea să funcționeze nicio reformă”, avertizează el.

Natalie Jaresko și Aivaras Abromavicius vor avea dificila sarcină să încerce să relanseze o economie ucraineană fără suflu și să ofere credit autorităților în ochii creditorilor internaționali, ai căror bani sunt esențiali pentru supraviețuirea Guvernului.

Jaresko, „o ucraineană cu suflet mare” potrivit președintelui, ar putea să se sprijine în această sarcină pe lunga sa experiență financiară acumulată în Ucraina, unde lucrează de 23 de ani. Ea este cofondatoare și directoarea fondului de investiții Horizon Capital, care operează în țară, Republica Moldova și Belarus, și a condus în paralel, din 2011, alt fond ucrainean, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Acest fond, în cadrul căruia a ocupat diverse posturi începând din 1995, a fost creat și este finanțat de către Congresul Statelor Unite prin Agenția sa pentru dezvoltare internațională USAID.

Înainte să activeze în cele două fonduri, Jaresko a lucrat la Departamentul de Stat, la Washington, unde a ocupat mai multe posturi, înainte să conducă, în perioada 1992-1995, Departamentul economic al Ambasadei Statelor Unite în Ucraina.

Acest palmares riscă să fie utilizat pe post de sperietoare de către Moscova, care consideră că manifestațiile prooccidentale de pe Maidan – care au condus la îndepărtarea de la putere a fostului președinte prorus Viktor Ianukovici în februarie – au fost organizate și finanțate de către Statele Unite.

Vorbitoare de ucraineană, Jaresko a participat la manifestațiile proeuropene împreună cu cele două fiice ale sale.

Cariera lui Aivaras Abromavicius, noul ministru al Economiei, este mai puțin publică. Biografia postată pe site-ul fondului se limitează să menționeze că el este unul dintre cadrele de conducere ale fondului de investiții suedez East Capital, foarte prezent în Europa de Est și Rusia.

Abromavicius este de asemenea vicepreședintele uneia dintre cele mai mari asociații ale investitorilor din Rusia – Asociația pentru Protecția Investitorilor, care are legături cu Deutsche Bank.

„Sunt european și vom lucra în stil european”, a declarat el în rusă în fața deputaților, evocând o „responsabilitate nebună” în vederea redresării „celei mai sărace și corupte țări din lume”.

Potrofoliul de ministru al Sănătății, considerat mai puțin strategic, i-a fost încredințat georgianului Aleksandr Kvitașvili, în vârstă de 44 de ani, care a ocupat acest post în țara sa, în 2008.

– „Metodele cele mai radicale”

Poroșenko a anunțat încă de joia trecută că dorește un străin – fără să-i spună numele – la conducerea Biroului de luptă împotriva corupției, un flagel de care fostei republici sovietice îi este cel mai greu să scape.

„Prima etapă pentru noul Guvern va fi să adopte bugetul pentru anul viitor. Un buget echilibrat, fără un deficit important”, relevă Parașhii.

„Relațiile noastre cu Fondul Monetar Internațional (FMI), principalul nostru creditor, sănătatea sistemului financiar și încrederea investitorilor internaționali în Ucraina depind de el”, atrage el atenția.

Abromavicius le-a anunțat deja deputaților ucraineni metoda de lucru: o acțiune „fermă”, recurgerea la „metodele cele mai radicale” în vederea evitării falimentului țării și ducerea a capăt a reformelor cerute de FMI. „Afacerile în Ucraina sunt împiedicate de totalitatea structurilor de stat”, a apreciat el.

Citește și