O bacterie „miraculoasă” introdusă în țânțari duce la scăderea cazurilor de febră Dengue cu peste 70%
Cazurile de febră Dengue au scăzut cu 77% într-un studiu „revoluționar” în cadrul căruia țânțarii care o transmit sunt „manipulați”, potrivit oamenilor de știință.
În cadrul cercetării țânțarii au fost infectați cu o bacterie „miraculoasă” care reduce abilitatea insectelor de a transmite febra Dengue. Studiul a avut loc în orașul Yogyakarta, din Indonezia, și este extins în speranța că virusul va fi eradicat.
Echipa World Mosquito Programme susține că metoda ar putea fi o soluție împotriva virusului care s-a răspândit în întreaga lume.
În urmă cu 50 de ani puțini oameni auziseră de febra Dengue, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-o pandemie iar numărul de cazuri a crescut dramatic. În 1970, doar nouă țări se confruntaseră cu focare severe de febră Dengue, însă în prezent numărul de infectări la nivel mondial ajunge la 400 de milioane.
Febra Dengue provoacă dureri musculare și la nivelul oaselor iar focarele severe pot duce la supraaglomerarea spitalelor.
Cum au fost manipulați țânțarii
În cadrul studiului menționat a fost folosită bacteria Wolbachia pentru infectarea țânțarilor. Unul dintre autorii studiului, doctorul Katie Anders, îi descrie drept „un miracol natural”.
Bacteria nu îi rînește pe țânțari, însă „se depozitează” în zonele corpului țânțarului unde „intră” și virusul care declanșează febra Dengue. În fapt, bacteria consumă resursele din zonele respective iar virusul se multiplică mult mai greu, astfel încât șansele ca țânțarul să infecteze o persoană pe care o înțeapă scad.
Cercetătorii au folosit 5 milioane de ouă de țânțari pe care le-au infectat cu Wolbachia. Ulterior, acestea au fost puse în găleți cu apă plaasate în oraș la câte două săptămâni. Procesul de creare a unei populații de țânțari infectați cu bacteria a durat nouă luni. Orașul Yogyakarta a fost împărțit în 24 de zone, iar țânțarii au fost răspândiți în 12.
Rezultatele studiului, publicat în New England Journal of Medicine, arată că numărul de cazuri de infectare cu febra Dengue a scăzut cu 77% iar cazurile de sptializare au scăzut cu 88%.
Rezultatele studiului, „revoluționare”
„Suntem entuziasmați. Rezultatele sunt mai bune decât speram”, a declarat doctorul Anders pentru BBC.
Datorită faptului că studiul a fost un succes, țânțarii au fost eliberați în tot orașul iar proiectul va fi implementat și în zonele înconjurătoare, având scopul de a eradica febra Dengue în zona respectivă.
„Aceste rezultate sunt revoluționare. Credem că ar putea avea un impact și mai mare dacă proiectul este implementat în orașe mari din lume, acolo un febra Dengue este o problemă de sănătate publică”, a mai susținut doctorul anders.
Bacteria Wolbachia este foarte „manipulativă” deoarece atacă sistemul de reproducere a gazdei astfel încât și generația următoare va purta bacteria.
Studiile de modelare a bolilor au prezis că Wolbachia ar putea fi suficientă pentru a suprima complet febra Dengue.
David Hamer, profesor de sănătate globală și medicină la Universitatea din Boston, a declarat că metoda are „un potențial interesant” și în cazul altor boli precum Zika, febra galbenă și chikungunya, care sunt răspândite și prin mușcăturile de țânțari.