Accesul întrerupt în timpul pandemiei de COVID-19 la serviciile destinate să combată boala transmisă de țânțari va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise de malarie decât de Covid-19 în special, în Africa subsahariană, a avertizat, luni, Organizația Mondială a Sănătății, potrivit jurnaliștilor de la Reuters.
Peste 400.000 de oameni la nivel global, majoritatea fiind bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii, au fost uciși de malarie anul trecut, a transmis OMS în cel mai recent raport mondial. De altfel, impactul pandemiei Covid-19 va duce în 2020 la creșterea acestui număr, din cauza accesului întrerupt la unele servicii medicale, mai informează agenția Reuters.
Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia Covid-19 ar putea exista un număr crescut de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici”, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso.
În raportul OMS se constată că au fost 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global în 2019. În ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei Covid-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.
„Succesul pe termen lung în atingerea unei lumi libere de malarie într-o generaţie este însă departe de a fi asigurat”, subliniază acesta. Unele dintre ţările africane cele mai afectate de malarie s-au străduit să facă progrese semnificative începând cu 2016. Dar, din cauza transmiterii continue a malariei prin intermediul ţânţarilor în multe părţi ale lumii, jumătate din populaţia globală este expusă riscului de a contracta boala, iar boala încă ucide un copil la fiecare două minute.Lumea globală a sănătăţii, mass-media şi politica sunt toate axate pe pandemia de Covid, şi totuşi acordăm foarte puţină atenţie unei boli care ucide încă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii„, a declarat Peter Sands, director executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei.