O boală stârnește îngrijorări în America de Nord: Parazitul ar fi fost adus pe continent de câini din Europa

O boală stârnește îngrijorări în America de Nord: Parazitul ar fi fost adus pe continent de câini din Europa
Parazitul se transmite de la animal la om prin atingerea celui dintâi sau consumul de carne infectată / Sursă FOTO: Wikimedia Commons
Publicat: 23/06/2021, 20:34
Actualizat: 23/06/2021, 20:39

O boală parazitară asemănătoare cancerului cauzată de anumite tenii a ajuns în America de Nord, avertizează cercetătorii din Canada. Analiza lor recentă arată că numărul cazurilor de boală, momentan foarte rare, a început să crească în provincia Alberta și în alte părți în ultimii ani, atât la oameni, cât și la animale. Oamenii de știință prezintă, de asemenea, dovezi că acești paraziți au fost probabil aduși de câini europeni.

Boala se numește echinococoză alveolară (AE) și este cauzată de infectarea cu tenia Echinococcus multilocularis. Acești viermi pot infecta mai multe specii de mamifere, dar gazdele lor definitive (gazde pentru stadiul lor de viață adult și reproductiv sexual) sunt câinii sălbatici și câinii domestici. Oamenii sunt de obicei infectați prin ingestia de ouă microscopice din consumul de alimente contaminate sau din manipularea altor animale infectate.

Echinococoză alveolară (AE) provoacă simptome asemănătoare cancerului hepatic

Ouăle lor provoacă probleme deoarece pot ajunge în organe organe, de obicei în ficat, și să se transforme în creșteri parazite autosustenabile, devenind un fel de tumoare externă. Simptomele pot apărea și după câțiva ani, fiind asemănătoare cu cele ale cancerului hepatic.

Simptome

Printre simptome se regăsesc: dureri abdominale superioare, slăbiciune generală, precum și pierderea în greutate. Fără tratament – de obicei îndepărtarea chirurgicală a creșterilor și /sau tratament antiparazitar pentru tot restul vieți – AE este în cele din urmă fatală.

Boala AE  este rară în rândul oamenilor, dar endemică în anumite părți din Europa și Asia, dar în America de Nord nu au fost semnalate prea multe cazuri până de curând. Înainte de 2010, au existat în total două victime documentate vreodată pe continentul Americii: un caz din Manitoba, Canada, în 1928, și un al doilea din Minnesota, în 1977.

Alte cercetări au sugerat că acești viermi ar fi putut trăi în partea de nord-vest a continentului pentru o anumită perioadă, uneori provocând infecții în rândul indigenilor, dar niciodată multe.

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta și din alte părți spun că situația a luat o turnură gravă în prezent.

Într-o cercetare a cazurilor publicată în martie, în The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, oamenii de știință susțin că au documentat 17 cazuri de infectare umană cu AE doar în Alberta, în perioada 2013 – 2020. Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antiparazitare, care sunt utilizate numai atunci când prin intervenția chirurgicală nu pot și eliminate complet „tumorile”.

Cum se transmite boala de la animal la om

O persoană a murit în urma complicațiilor survenite în urma operației. Majoritatea acestor victime au deținut câini, iar oamenii de știință indică alte cercetări care arată că numărul de cazuri de animale sălbatice infectate cu AE (adesea în coioți) au crescut și în zonă, în aceeași perioadă de timp.

Aceste cazuri mai noi, bazate pe o analiză genetică a teniei găsite la pacienți, par să se întoarcă la o tulpină care probabil provine de la câini infectați inițial, din Europa – o tulpină care pare mai capabilă să se răspândească și să provoace boli la oameni și animale decât orice tipuri existente anterior în zonă.

„Este fără echivoc o boală umană nouă în emisfera vestică. Explicația pare a fi introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia vieții noastre sălbatice. De ce apare preponderent în Alberta, în prezent, este oarecum speculativ. Cred că este cel mai probabil un amestec de factori din locul în care parazitul a fost introdus pentru prima dată și/sau ecologia favorabilă a faunei sălbatice”, a declarat pentru Gizmodo autorul principal, Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta.

Deși Alberta pare să fie actualul „focar” al acestor viermi, Houston a auzit de la alți cercetători despre cazurile lor recent descoperite, inclusiv despre două cazuri în SUA și este îngrijorat că viermii s-ar putea răspândi mai departe în America de Nord.

„Bineînțeles că ar putea și, de fapt, ceea ce știm până acum sugerează că parazitul a avut un succes remarcabil, obținând o prevalență considerabil mai mare în coioții din Alberta decât în ​​rezervorul său natural, vulpea roșie din Europa”, a explicat acesta.

Echinococoză alveolară (AE) umană este momentan o boală relativ rară, fiind înregistrate aproximativ 18.000 de cazuri anual, în special în China.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am...