O bunică ucraineancă în vârstă de 98 de ani, care a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial, trăiește acum ororile invaziei lui Putin (VIDEO)

Publicat: 30 04. 2024, 23:15
Actualizat: 30 04. 2024, 23:30

This browser does not support the video element.

O ucraineancă de 98 ani a supraviețuit după ce s-a deplasat 10 km din regiunea ocupată de ruși, Donețk, până la Kiev.  

Ea povestește că locuința i-a fost distrusă de bombardamentele rusești.

Bătrâna ucraineancă: „Totul a ars din temelii”

„De unde am plecat, totul a ars din temelii. Era înspăimântător acolo. M-am trezit și trăgeau atât de mult. Ce dimineață a fost…”.

Femeia în vârstă spune că a experimentat perioada Holodomorului stalinist și al celui de-al Doilea Război Mondial dintre anii 1939 și 1945, fiind născută în anul 1926.  În 1941, în Operațiunea Barbarossa, germanii naziști au invadat Ucraina și vestul Rusiei de azi, părți ale Uniunii Sovietice de atunci condusă de dictatorul Iosif Stalin. Ucraina a fost ocupată consecutiv de naziști și de sovietici.

Din 2022, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, bătrâna experimentează din nou un război la scară largă în țara sa. Ea spune că războiul lui Putin de azi  în Ucraina e mult mai „înfiorător” și distructiv decât războiul de pe frontul de est de acum 80 ani.

Războiul lui Putin vs Al Doilea Război Mondial

„Am supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și acum îndur acest război. Am rămas fără nimic. Am văzut acel război deja. Nicio casă nu a fost arsă în acest fel. Acum, ele ard și vreau să plec. Copacii ardeau de la rădăcini. Am fost aruncată de două ori la pământ, dar m-am ridicat și am mers încet înainte”.

Datele oficiale susțin că cel puțin 8 milioane de ucraineni și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial: 5,5 – 6 milioane de civili, iar peste 2,5 milioane au fost uciși pe front. Alte estimări variază între 8 și 14 milioane de morți, cu toate acestea, doar 6 milioane de victime au fost identificate.

Până în acest moment, războiul lui Putin în Ucraina a provocat 500.000 de victime, deși este posibil ca numărul să fie mult mai mare. Pagubele provocate de bombardamentele rusești în Ucraina se ridică la 100 miliarde de dolari. Economiștii Charles P. Ries și Howard J. Shatz  estimează pentru RAND Corporation că „reconstrucția infrastructurii ucrainene de după război ar putea dura decenii”.

Citește și: Imaginea zilei vine din Ucraina. Ce face această bunică