De un an și jumătate, jurnalista și fotografa rusă Victoria Ivleva analizează și documentează impactul războiului din Ucraina asupra populației acestei țări, după ce a luat decizia tranșantă de a se muta de la Moscova la Kiev.
„Nu aveam alte idei despre unde să merg. Am înțeles că nu vreau să fiu cu Rusia în acel moment”, a recunoscut Victoria Ivleva în timpul unui interviu video acordat, din capitala Ucrainei, pentru The Moscow Times, publicație independentă care a fost plasată de autoritățile ruse pe lista „agenților străini”.
„M-am mutat cu un singur scop: am vrut să fiu cu Ucraina. Deoarece Rusia acționează și în numele meu, iar eu sunt împotriva faptelor și actelor țării mele, pot măcar să fac ceva și să ajut”, a mai spus Ivleva în timpul acestui interviu-eveniment.
Pentru Victoria Ivleva, care și-a dedicat viața acoperirii conflictelor din fostele republici sovietice, din Africa și Afganistan – fiind singurul fotograf din lume care a vizitat interiorul celei de-a patra unități a reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1991 -, războiul din Ucraina este provocarea cea mai dificilă.
„Acest război este cel mai apropiat de mine din punct de vedere emoțional, mental și în orice alt fel”, a dezvăluit jurnalista.
”Sunt pregătită pentru posibilitatea ca orice ucrainean să mă abordeze și să-și exprime disprețul față de mine, o rusoaică, indiferent de toate eforturile pe care le-am făcut. Nu s-a întâmplat niciodată, încă, dar sunt pregătită psihic pentru asta”
Victoria Ivleva
Victoria Ivleva mai spune că, la momentul în care s-a decis să părăsească Rusia lui Vladimir Putin, a fost decisă să facă în așa fel încât să-i ajute pe ucrainenii atacați de ruși.
În același timp, Victoria Ivleva mai declară că este foarte puțin probabil că revină la Moscova, atâta timp cât Vladimir Putin se află la putere.
„Motivația principală nu a fost aceea de a părăsi Rusia, ci de a fi în Ucraina. (…) Mă gândeam să ajut oamenii cumva.
Totul în lume este posibil, totuși, ar fi puțin probabil să mă întorc cât timp președintele Vladimir Putin rămâne la putere. Trăiesc în prezent. De asemenea, mă gândesc că acea minunată cultură rusă nu a reușit în cele din urmă să protejeze pe nimeni și nu a protejat oamenii de atrocitățile comise de invadatorii care au intrat pe teritoriul ucrainean.
Desigur, există oameni care se declară împotriva războiului. Sunt cei care ezită… cei care sunt împotrivă, dar stau liniștiți din cauza fricii. Unii oameni sunt încă neînfricați. Dar vedem cum toți oamenii sunt distruși și expulzați din țară. Sau oamenii aceia sunt închiși”, avertizează jurnalista Victoria Ivleva.
„Dar toate gândurile statului rus sunt îndreptate spre rău. Și, în consecință, gândurile tuturor oamenilor sunt îndreptate spre rău. Dacă li se spune în mod constant că este foarte bine să mergi cu un tanc, mai ales în țara altcuiva, și că așa îl protejezi pe al tău, atunci vor merge la plimbare cu un tanc. Și asta se întâmplă, din păcate”
Victoria Ivleva
Foto – The Moscow Times / Victoria Ivleva
Citește și: