Autoritățile din Grecia au decis să prelungească cu cinci ani explorările internaționale pe epava vasului Antikythera, care adăpostește un dispozitiv despre care oamenii de știință spun că estecel mai vechi calculator din lume, scrie livescience.com.
Vasul s-ar fi scufundat undeva între anii 70 și 60 î.e.n, în timp ce mergea dinspre Asia Mică spre Roma. În cadrul proiectului ”Întoarcerea la Antikythera”, care a continuat cercetările celebrului Jacques Cousteau și care va fi acum prelungit, cercetătorii au găsit tacâmuri, o ancoră de plumb, o suliță gigantică din bronz, cel mai probabil parte a unei statui a zeiței războiului, Atena, dar și alte artefacte.
În următorii cinci ani de explorări, cercetătorii se vor concentra pe găsirea obiectelor de metal și de ceramică, sperând să reușească să facă și hartă completă a epavei.
În cadrul precedentei expediții, care s-a desfășurat între 2012 și 2014, cercetătorii au făcut o hartă 3D a fundului mării, pe care au completat-o cu fotografii ale epavei. Cercetătorii au descoperit că există două regiuni ale epavei, separate de 100 de metri, rezultate în momentul în care vasul s-a lovit de stânci și s-a rupt în două. O altă variantă este ca cele două bucăți ale epavei să fie, de fapt, două vapoare care s-au scufundat în același timp.
Epava Antikythera a fost descoperită în urmă cu mai bine de un secol de pescarii de pe insula grecească Symi, care au adus la suprafață mai multe obiecte, printre care brațul unei statui de bronz. Ulterior, de pe epavă s-a recuperat ”mecanismul Antikythera”, considerat acum cel mai vechi „calculator” din lume, cu ajutorul căruia oamenii de știință ai vremii puteau calcula cu precizie eclipsele, mișcarea planetelor și stabileau datele la care se desfășurau Jocurile Olimpice.
În 1953 și mai apoi în 1976, celebrul explorator francez Jacques Cousteau a mers la locul epavei, recuperând sute de obiecte din interiorul acesteia, printre care vase de ceramică, părți din statui de marmură, statuete de bronz, monede, bijuterii, pahare și oase umane, scrie livescience.com.