Prima pagină » Știri externe » O destinație prea populară pentru studenții străini, Olanda vrea să LIMITEZE uzul limbii engleze în universități

O destinație prea populară pentru studenții străini, Olanda vrea să LIMITEZE uzul limbii engleze în universități

O destinație prea populară pentru studenții străini, Olanda vrea să LIMITEZE uzul limbii engleze în universități

Guvernul olandez a decis să meargă mai departe cu o propunere de a reduce utilizarea limbii engleze în universități, în încercarea de a opri afluxul de studenți internaționali în Olanda.

Proiectul de lege urmărește să reducă numărul de programe de licență predate în limba engleză la o treime din numărul total de cursuri, scrie Bloomberg.

„Vreau să fac limba olandeză limba de uz curent din nou”, a declarat ministrul olandez al Educației, Eppo Bruins, într-o scrisoare adresată Parlamentului.

„În ultimii doi ani am văzut creșterea numărului de studenți internaționali”, a spus el.

Ministrul a citat printre motive și existența unei crize a locuințelor pentru studenți și sălile de curs prea pline.

Anterior, a mai existat o propunere similară, inițiată de Guvernul olandez, care stârnise îngrijorări cu privire la o posibilă scădere a numărului de resurse umane internaționale, în special în sectorul tehnologic.

În 2023, aproape 123.000 de studenți străini au urmat un program de studii superioare în Olanda, reprezentând 15% din numărul total de studenți, a arătat agenția olandeză de statistică într-un raport. Peste trei sferturi dintre acești studenți au venit din alte țări europene.

În timp ce migrația educațională este importantă pentru economie, „dimensiunea acestei migrații trebuie să fie proporțională cu ceea ce poate suporta Olanda”, a spus Eppo Bruins.

Noul Guvern al Olandei, care a depus jurământul în iulie, încearcă să implementeze cele mai stricte politici anti-imigrație din Olanda de până acum.

În septembrie, Marjolein Faber, ministrul olandez pentru Azil și Migrație, a notificat oficial Comisia Europeană că dorește ca Olanda să iasă din sistemul de reguli al Uniunii Europene privind azilul, astfel încât noul cabinet să poată adopta „cel mai dur regim privind refugiații din toate timpurile”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele