O eurodeputată suedeză și-a tăiat părul în timpul unui discurs din Parlamentul European. Gestul, în semn de solidaritate cu femeile din Iran | VIDEO

Publicat: 06/10/2022, 14:16

Europarlamentara suedeză Abir Al-Sahlani, de origine irakiană, și-a tăiat părul în timpul unui discurs în Parlamentul European.

Aceasta a făcut gestul în semn de solidaritate cu femeile din Iran care protestează după moartea Mahsei Amini, care a murit în custodia Poliției după ce a fost reținută pentru că nu ar fi purtat hijabul în mod corespunzător.

„Până ce Iranul va fi liber, furia nostră va fi mai mare decât a opresorilor noștri. Până ce femeile Iranului vor fi libere, noi voi fi alături de voi”, a spus Al-Sahlani.

„Jin, Jiyan Azadi”, a mai spus ea, un mesaj în limba kurdă care înseamnă „Femeie, Viață, Libertate”. Ulterior, eurodeputata și-a tăiat părul cu o foarfecă, imitând gestul făcut de multe femei iraniene în timpul protestelor.

Actriţe franceze celebre, printre care Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, şi-au tăiat şuviţe de păr în semn de protest faţă de moartea Mahsei Amini.

Occidentul critică autoritățile din Iran pentru reprimarea violentă a protestelor

Răspunsul violent al autorităților iraniene a fost criticat vehement de către statele occidentale. Statele Unite s-au declarat „îngrozite” de răspunsul violent al autorităților de la Teheran.

Președintele Joe Biden s-a declarat „profund îngrijorat” de informațiile privind „intensificarea reprimării violente a protestatarilor pașnici”. Acesta a mai spus că protestatarii au solicitări juste și că SUA vor fi în continuare „alături de femeile iraniene” care „inspiră lumea cu curajul lor”.

Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul iranian la Londra, căruia i-a fost transmis că „în loc să dea vina pe actorii externi pentru această situație, (autoritățile iraniene, n. red.) ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să asculte îngrijorările poporului”.

Iran Human Rights, o organizație cu sediul în Norvegia, a anunțat că cel puțin 133 de persoane au fost ucise de forțele de securitate până acum. Presa de stat a informat că peste 40 de persoane au murit, inclusiv unii angajați din cadrul forțelor de securitate.

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din Kurdistanul iranian, a fost bătută până la moarte de Poliția Moralității pe motiv că ţinuta ei nu respectă întocmai normele islamice în vigoare în Iran.

Decesul ei a declanșat un val de manifestații nemaivăzut în Iran de la înlăturarea șahului de la putere, în 1979. În fața furiei populare, Poliţia iraniană a transmis că „decesul tinerei Mahsa Amini a fost un incident nefericit”. Totuși, oamenii legii susțin că acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla în arest alături de alte femei. Ba, mai mult, comandantul Poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, continuă să spună că Amini nu a fost lovită, iar polițiștii „au făcut totul” pentru a o ţine în viaţă! Tatăl tinerei acuză Poliția de violență fizică și lovituri cauzatoare de moarte. El a declarat că a văzut trupul fiicei sale, iar Amini avea vânătăi la picioare.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei,  a acuzat Statele Unite și Israelul că s-ar afla în spatele protestelor care au cuprins țara după moartea unei femei aflate în custodia poliției moravurilor.

În primele sale comentarii publice cu privire la proteste, Khamenei a spus că „revoltele” au fost „proiectate” de inamicii Iranului.

Aceste proteste reprezintă cea mai mare provocare pentru Khamenei din ultimul deceniu. Acesta le-a cerut forțelor de securitate să fie pregătite pentru o posibilă intensificare a manifestațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...