Prima pagină » Știri externe » O exoplanetă misterioasă, de dimensiuni impresionante și cu anotimpuri extreme, a fost descoperită

O exoplanetă misterioasă, de dimensiuni impresionante și cu anotimpuri extreme, a fost descoperită

O exoplanetă misterioasă, de dimensiuni impresionante și cu anotimpuri extreme, a fost descoperită
O exoplanetă misterioasă, de dimensiuni impresionante și cu anotimpuri extreme, a fost descoperită recent de două echipe de astronomi germani, care au lucrat independent unii față de ceilalți, informează huffingtonpost.com.

Noua exoplanetă, denumită Kepler-432b, monitorizată de telescopul spațial Kepler, operat de NASA, din 2009 până în 2013, a fost identificată ca o potențială planetă în 2011. Recent, folosind telescopul Calar Alto din Andaluzia (Spania) și telescopul Nordic Optical din La Palma din Insulele Canare, savanții germani au confirmat faptul că obiectul ceresc analizat este într-adevăr o planetă.

Analizând datele transmise de ambele telescoape, oamenii de știință au descoperit că planeta Kepler-432b este incredibil de densă. Deși are o mărime comparabilă cu cea a planetei Jupiter, masa ei este de șase ori mai mare decât aceea a planetei gazoase din Sistemul Solar. Orbita ei în jurul stelei gazdă, o gigantă roșie, a cărei rază este de patru ori mai mare decât raza Soarelui, este la rândul ei una neobișnuită.

„Majoritatea planetelor cunoscute care se mișcă în jurul stelelor gigante au orbite mari și circulare”, a declarat Davide Gandolfi, profesor de astronomie la Centrul pentru Astronomie din cadrul Universității Heidelberg din Germania, participant la acest studiu. „Cu orbita ei mică și profund alungită, Kepler-432b este o adevărată «rebelă» în rândul planetelor din categoria ei”.

Din cauza orbitei sale alungite, anotimpurile de pe Kepler-432b sunt extreme, cu temperaturi care variază de la 500 de grade Celsius în timpul iernii la 1.000 de grade Celsius în timpul verii. Un an pe această planetă corespunde unui număr de 52 de zile terestre, potrivit cercetătorilor germani.

De asemenea, Kepler-432b este doar una dintre cele cinci planete observate care orbitează în jurul stelei gazdă la o distanță mică. Gigantele roșii sunt stele aflate în ultima parte a vieții lor. Ele cresc și pot să ajungă la mărimi cuprinse între 10 și 100 de ori mai mari decât cea inițială și, pe măsură ce cresc, planetele aflate în apropiere riscă să fie devorate.

Potrivit specialiștilor, deși Kepler432b a reușit să supraviețuiască până acum în jurul stelei sale, este puțin probabil ca ea să mai reziste mult timp fără să fie distrusă de aceasta.

„Zilele lui Kepler-432b sunt numărate”, a spus Mauricio Ortiz, doctorand la Universitatea Heidelberg, participant la studiu. „În mai puțin de 200 de milioane de ani, Kepler-432b va fi înghițită de steaua ei care continuă să crească în mărime în mod constant”.

Descoperirea acestei exoplanete a fost relatată în două articole publicate în numărul din ianuarie al revistei Astronomy & Astrophysics.

Citește și