O familie din Budapesta a vrut să-și renoveze apartamentul, dar a făcut o descoperire istorică. „Ne ajută să completăm un mare gol care lipsea în istoria Holocaustului”
Brigitte Berdefy, co-proprietar al apartamentului a declarat presei că în luna august un muncitor care lucra la renovarea apartamentului a descoperit ceva ascuns într-unul dintre pereți.
„Inițial am crezut că vom afecta tapetul vecinilor, dar soțul meu, Gabor, a văzut, în timpul renovării apartamentului, ascuns în perete un document care avea pe el scris de mână”, a declarat Brigitte pentru AFP.
Îndepărtând, cărămidă cu cărămiă, cuplul a descoperit aproape 60 de kg de documente acoperite de praf și ipsos, dar care au păstrat informația din ele intactă.
„Având cerneala încă lizibilă, mulțumită lipsei intervenției oxigenului și cu aportul nicotinei emanate de țigările fostului locatar, foile îngălbenite au fost predate Arhivei din Budapesta”. Directorul Arhivei din Budapesta, Istvan Kenyeres, a fost uimit de descoperire.
Acesta a declarat că cele mai multe lucrări ce provin din al doilea Război Mondial au aceeași calitate ca și documentele medievale și este uimit de felul în care acestea s-au conservat.
„Nivelul conținutului este fără precedent”, a declarat acesta. „Ne ajută să completăm un mare gol care lipsea în istoria Holocaustului la care a participat Budapesta”, a declarat Istvan Kenyeres.
Documentele sunt reprezentative pentru evreii care au locuit în 1944 în Budapesta, înainte ca aceștia să fie relocați în ghetouri, iar apoi trimiși cu trenurile morții către Auschwitz.
Pe fondul pierderii războiului, Germania nazistă a intensificat procesul de exterminare și a deportat minoritatea iudaică din Budapesta la Auschwitz, odată cu ocuparea Budapestei.
„În documentele respective se regăsesc numele evreilor care le-au completat sperând că e un proces birocratic ce îi va ajuta să scape de deportare”, a spus Kenyeres.
Kenyeres a estimat că circa 23 000 de documente mai lipsesc din arhiva Holocaustului din Ungaria pentru a explica, exact, ce s-a întâmplat în a doua parte a anului 1944.
Documentele găsite în apartamentul din Budapesta conțin numele locatarilor din zona respectivă, având marcate locuințele oamenilor, cine era evreu, cine nu.
După sosirea Armatei Roșii din 1944, cei mai mulți evrei care nu fusesră relocați în ghetouri au supraviețuit. Cei din Budapesta, care au fost marcați ca evrei au murit la Auschwitz. Aproximativ 600 000 de evrei din Ungaria au murit în Holocaust.