Decretul de grațiere, semnat de președintele Putin a intrat în vigoare duminică, la 5 zile după ce a fost emis, potrivit corespondentului TVR.
Oxana Sevastidi a fost întâmpinată la închisoarea Lefortovo doar de câțiva prieteni și a evitat să facă declarații publice.
Sevastidi a fost acuzată în 2015 de înaltă trădare pentru că, în 2008, în timpul conflictului militar cu Georgia, a transmis 2 sms-uri unei cunoștințe de la Tbilisi, în care scria că a văzut vehicule militare rusești îndreptându-se spre Abhazia.
Procuratura rusă a insistat pe acuzația de înaltă trădare pentru că destinatarul mesajelor era de fapt ofițer al serviciilor de informații georgiene.
Oxana Sevastidi nu știa unde lucra persoana respectivă și a susținut tot timpul că a spus doar ce a văzut în gara din Soci, deci nu era o informație secretă, din moment ce tot orașul știa despre desfășurarea de forțe a Rusiei în apropierea graniței cu Georgia.
Totuși, anul trecut în martie, Sevastidi a fost condamnată la 7 ani de închisoare. Săptămâna trecută, în ajunul zilei de 8 martie, Vladimir Putin a grațiat-o pe Sevastidi, Kremlinul precizând că președintele rus a dat dovadă de umanitate.
Oxana Sevastidi are de gând să conteste condamnarea pentru că se consideră nevinovată.