Prima pagină » Știri externe » O fundație care va finanța site-ul WikiLeaks, înființată de mai multe personalități americane

O fundație care va finanța site-ul WikiLeaks, înființată de mai multe personalități americane

O fundație care va finanța site-ul WikiLeaks, înființată de mai multe personalități americane
Fundația pentru Libertatea Presei a fost înființată luni de mai multe personalități americane, printre care se află și actorul John Cusack, cu scopul de "a finanța și de a susține organizațiile atacate pentru faptul că au spus adevărul", precum site-ul WikiLeaks, informează AFP.

Fundația pentru Libertatea Presei a fost înființată luni de mai multe personalități americane, printre care se află și actorul John Cusack, cu scopul de „a finanța și de a susține organizațiile atacate pentru faptul că au spus adevărul”, precum site-ul WikiLeaks, informează AFP.

Informația a fost confirmată de un comunicat postat luni pe site-ul făcut celebru de jurnalistul Julian Assange.

The Freedom of the Press Foundation (FOPF) va promova și va finanța „un jurnalism tenace, de interes public, ce vizează expunerea oricărei gestiuni proaste, a corupției și a acțiunilor ilegale întreprinse de un guvern”.

Site-ul WikiLeaks a devenit cunoscut în lumea întreagă în 2010, după ce a publicat o serie de rapoarte confidențiale ale armatei americane din Afganistan și Irak și aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice americane.

În comunicatul său, denumit „WikiLeaks declară război blocajelor bancare”, administratorii site-ului îi acuză pe giganții cardurilor bancare Visa și Mastercard, dar și site-ul de plăți online Paypal și Bank of America, că „au blocat 95% din donațiile făcute în beneficiul WikiLeaks”. Acest fapt a condus la scăderea rezervelor financiare ale site-ului, „de la peste 1 milion de dolari, în 2010, la mai puțin de o mie de dolari în decembrie 2012”.

La sfârșitul lunii noiembrie, Julian Assange a afirmat că această blocare a donațiilor a antrenat o pierdere globală de 30 de milioane de lire sterline (36,9 milioane euro).

„Am luptat cu acest blocaj imoral timp de doi ani lungi. L-am învins în tribunale (…), în Franța și în Germania astăzi, iar alături de generoșii și puternicii noștri prieteni care cred încă în Primul Amendament îl vom învinge și în Statele Unite”, a declarat Julian Assange în același comunicat.

Fundația permite „donațiile în favoarea WikiLeaks, care vor putea fi de acum înainte deductibile din impozite, în Statele Unite și în Europa”. Fundația permite totodată finanțarea și altor site-uri de informații precum The up Take, TheNationalSecurityArchive și MuckRockNews.

Luni, la ora 12.00 GMT, aceste patru site-uri au primit fiecare o primă donație de 23 de dolari.

Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este refugiat, din luna iunie, în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de presupuse agresiuni sexuale. Assange, jurnalist și activist pentru drepturi civice, respinge acuzațiile din Suedia, afirmând că autoritățile de la Stockholm doresc să îl extrădeze în Statele Unite, unde este acuzat de publicarea a zeci de mii de mesaje diplomatice și militare secrete pe site-ul WikiLeaks.

Citește și