Prima pagină » Știri externe » O inscripție veche de 2.000 de ani ar putea schimba istoria

O inscripție veche de 2.000 de ani ar putea schimba istoria

O inscripție veche de 2.000 de ani ar putea schimba istoria
Arheologii israelieni au prezentat, marți, o inscripție gravată în piatră, veche de 2.000 de ani și dedicată împăratului roman Hadrian, descoperită în Ierusalim, care, potrivit oamenilor de știință, aduce o serie de informații noi despre revolta iudeilor contra fostului imperiu, informează AFP.

Piatra, care are dimensiuni de 1 metru x 1,5 metri și o greutate de o tonă, a fost descoperită în apropiere de Poarta Damascului, care duce în Orașul vechi al Ierusalimului, și a fost descrisă de Autoritatea israeliană pentru antichități drept „una dintre cele mai importante inscripții în latină” descoperite în localitate.

Impunătorul bloc de calcar conține un text scris pe șase rânduri, redactat de armata romană în semn de omagiu pentru împăratul Hadrian, care a ajuns în Ierusalim în anul 130 e.n.

Potrivit instituției citate, această piatră făcea parte, la origine, dintr-o poartă. Ea a fost descoperită deasupra unui rezervor de apă îngropat, care avea forma unui semicerc.

„Dispunem de acum de o mărturie pe un nou suport – o piatră – și de un vestigiu suplimentar”, a spus Rina Avner, coordonatoarea săpăturilor arheologice. Ea spune că evenimentele menționate în inscripție au avut loc cu puțin timp înainte de revolta condusă de Bar Kokhba în perioada 132 e.n. și 136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

Istoricii au însă păreri împărțite: unii afirmă că acea răscoală a izbucnit ca reacție la măsurile luate de Hadrian împotriva evreilor, iar alții consideră că acele măsuri au fost luate ca represalii după acea revoltă. Împăratul Hadrian a construit în Ierusalim temple păgâne și a schimbat denumirea orașului în Aelia Capitolina.

Recenta descoperire israeliană dovedește faptul că „aceste construcții oficiale au fost realizate de romani” în Ierusalim în acel an, a precizat Rina Avner. Deși ea nu permite rescrierea istoriei, această piatră „reprezintă o piesă nouă și importantă în puzzle-ul pe care încercăm să îl reconstituim de ceva vreme încoace”, a concluzionat cercetătoarea israeliană.

Citește și