FGSZ a anunțat într-un comunicat trimis agenției ungare de presă MTI că a oprit livrările pe „o durată nedeterminată, joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României).
Potrivit operatorului ungar, această măsură a fost luată pentru a răspunde la creșterea cererii de gaze în Ungaria.
„Utilizatori ai rețelei ne-au informat că începând de (vineri), 26 septembrie, cererea de gaze va crește semnificativ”, a afirmat FGSZ.
Operatorul ungar a subliniat necesitatea unor lucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaroc, în apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a permite o aprovizionare cu gaze mai intensă în Ungaria.
FGSZ a afirmat că, începând din martie 2013, a furnizat Ucrainei 16,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Totuși, acest volum nu este garantat, deoarece nivelul livrărilor „depinde de condițiile tehnice și comerciale”, care se pot schimba.
Grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest privind importul de gaze în Ucraina prin Ungaria, a confirmat oi seara că gazul a fost oprit.
Naftogaz „regretă profund” decizia „neașteptată și inexplicabilă” a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean.
El a îndemnat FGSZ „să-și respecte obligațiile contractuale și legislația Uniunii Europene” care reglementează fluxul de gaze între Ungaria și Ucraina.
Potrivit grupului ucrainean, decizia operatorului ungar încalcă „principiile fundamentale ale pieței unice de energie a Uniunii Europene”.
Suspendarea livrărilor de gaze din Ungaria intervine după ce președintele gigantului de gaze rus Gazprom Aleksei Miller și premierul ungar Viktor Orban s-au întâlnit în urmă cu câteva zile, la Budapesta.
Potrivit agenției MTI, ei au discutat despre lucrările de pregătire pentru proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care ar trebui să treacă prin Ungaria, și despre „furnizarea stabilă și sigură de gaze naturale pentru iarnă”.
Rusia a suspendat în iunie livrările de gaze către Ucraina, care refuză creșterea prețului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev și Moscova.
Anna Primac, [email protected]