O misiune militară internațională la locul prăbușirii MH17 nu este „realistă”, afirmă Haga
Rutte a afirmat, în cursul unei conferințe de presă, că separatiștii din această regiune dispun de o prezență armată importantă și a subliniat că nu ar fi realist să fie trimisă o misiune militară internațională.
„Nici chiar o intervenție militară de foarte mare amploare nu ne-ar asigura un avantaj”, a adăugat el, la zece zile după distrugerea în zbor a unui avion Boeing în estul Ucrainei, catastrofă soldată cu 298 morți, inclusiv 193 de olandezi și 28 de australieni.
„Riscul unei misiuni internaționale se datorează conflictului din Ucraina”, a apreciat premierul olandez.
„Iar succesul misiunii de repatriere (a cadavrelor) depinde de capacitatea de a evita o escaladare (a luptelor) în această zonă”, a adăugat Rutte.
Numeroase cadavre au fost aduse deja în Olanda, dar altele se află în continuare la fața locului.
Rutte a dat asigurări că au fost examinate „toate opțiunile” cu privire la securizarea zonei unde a avut loc catastrofa.
„Guvernul a decis astăzi să-și consolideze prezența (în Ucraina) pas cu pas”, a declarat premierul.
Olanda este însărcinată cu procesul de identificare a victimelor și conduce ancheta cu privire la cauzele prăbușirii.
Duminică, un grup de 30 de experți medico-legiști olandezi s-a deplasat spre locul unde s-a prăbușit avionul malaysian care efectua zborul MH17.
Olandezii au putut să obțină un acces în această zonă în urma unui acord între Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și separatiști proruși, a informat Haga.
Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro