O navă rusă de croazieră, aflată în derivă de o lună în Atlanticul de Nord, a fost reperată la aproximativ 800 de kilometri de insula Terranova (Canada), potrivit unui document aparținând serviciului de informații al Marinei americane, relatează AFP.
Nava de croazieră Liubov Orlova a fost reperată la aproximativ 800 de kilometri de insula Terranova și la 2.400 de kilometri vest de țărmul Irlandei, potrivit documentului, datat de miercuri și intitulat „Daily memorandum Atlantic edition”.
Într-un comunicat, asociația franceză pentru apărarea mediului Robin des Bois a acuzat Canada că are „o responsabilitate primordială” pentru plutirea navei în derivă, cerând acestei țări „să accelereze și să finanțeze mijloacele logistice capabile pentru recapturarea și aducerea navei într-un port de refugiu”, a solicitat asociația.
Liubov Orlova a părăsit insula canadiană Terranova la 23 ianuarie pentru a fi dusă în Republica Dominicană, unde trebuia să fie demontată, dar, în ziua următoare, cablul de tractare s-a rupt.
Autoritățile canadiene au eșuat în încercarea de a recupera nava, în timp ce amenința o platformă petrolieră, iar aceasta a ajuns în apele internaționale.
De atunci, Canada pare să nu mai fie preocupată de situația navei. La începutul săptămânii, autoritățile canadiene au recunoscut că nu dețineau informații cu privire la locul în care se afla nava de 100 de metri, construită în 1976, ale cărei lumini și far de geolocalizare sunt defecte.
Potrivit Robin des Bois, Canada „va stabli un plan de demolare diferit de planul inițial”, fiindcă demontarea navei „într-un șantier nesigur de la Santo Domingo va produce un scandal suplimentar”, anunță asociația. Din punct de vedere juridic, nava este considerată o „carenă” sau o epavă.
În aprilie 2012, Paza de Coastă americană a scufundat o navă de pescuit japoneză lungă de 60 de metri, fără echipaj, care plutea în derivă în largul Alaskăi și prezenta riscuri pentru navigație, după ce a fost îndepărtată de țărm de tsunamiul din martie 2011.