O nouă campanie anti-UE a Ungariei. Cum vrea Viktor Orban „să oprească Bruxelles-ul”
„Urmează lupte și decizii uriașe pentru Ungaria în următoarea perioadă, iar țara noastră le poate câștiga doar dacă are susținerea populației”, a declarat oficialul guvernamental Bence Tuzson, care a precizat că respectivele chestionare vor fi distribuite la casele oamenilor.
Consultarea națională „Să oprim Bruxellesul” constă în șase întrebări, referitoare la poziția pe care Ungaria ar trebui să o adopte vizavi de măsurile UE care, se arată în chestionar, ar „amenința independența” țării.
Spre exemplu, una din întrebări este: „Ce ar trebui să facă Ungaria în condițiile în care, în ciuda atacurilor teroriste din Europa din ultima perioadă, cum a fost cel de la Bruxelles (n.r. din martie 2016), UE ne forțează țara să accepte imigranți ilegali?”. Opțiunile de răspuns pentru această întrebare sunt: „Imigranții ilegali ar trebui ținuți sub supraveghere până când autoritățile decid în cazul lor” sau „Ar trebui să lăsăm imigranții ilegali să se mute în Ungaria fără restricții”.
O altă întrebare este referitoare la părerea maghiarilor cu privire la organizațiile non-guvernamentale despre care guvernul susține că ar sprijini imigranții și s-ar implica în „afacerile interne” ale țării.
AFP amintește că, în ultimele luni, guvernul condus de Viktor Orban a lansat o luptă împotriva „jucătorilor politici” și a „activiștilor plătiți”, așa cum au fost numiți reprezentanții ONG-urilor despre care premierul susține că ar fi finanțate de miliardarul american de origine maghiară George Soros.
Aceasta nu este prima „consultare națională” din Ungaria: în 2015, puterea a vrut să știe de la cetățeni ce părere au despre „imigrație și terorism”. Noua consultare națională a fost anunțată la doar câteva zile după ce în Ungaria a intrat în vigoare o lege controversată, care prevede că toți solicitanții de azil din țară vor fi plasați, pe termen nedefinit, în două centre de detenție aflate la graniță.
„Ungaria nu va fi o țară de imigranți”
Poziția anti-imigranți a Ungariei este o problemă sensibilă în interiorul UE. Viktor Orban s-a remarcat prin declarații dure pe această temă, atacând deciziile Bruxelles-ului privind gestionarea acestei crize.
Ungaria „nu va fi o țară de imigranți” și „nimeni nu ne poate forța să devenim o țară de imigranți,” a afirmat premierul ungar într-un interviu dat la sfârșitul anului trecut. Orban a adăugat că Islamul și Creștinismul nu sunt compatibile. El a insistat că Europa nu s-ar fi confruntat cu criza refugiaților dacă Grecia și-ar fi protejat frontierele, adăugând că Ungaria respectă legislația internațională și europeană prin protejarea frontierelor Schengen.
În ceea ce privește lumea islamică, liderul ungar a avertizat că influxul de imigranți musulmani va schimba o țară în decurs de 20 de ani.
„Unele state europene au decis” să devină țări țintă pentru imigranți, iar „Germania pare să devină o astfel de țară și compoziția populației sale va fi în mod artificial alterată ,” a adăugat șeful Guvernului de la Budapesta.