Sistemul medical de sănătate din India este copleșit de pandemia COVID-19 și numărul mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, însă unii pacienți bolnavi de noul coronavirus se confruntă cu o nouă problemă – mucormicoza sau „ciuperca neagră”.
Mucormicoza este o infecție fungică rară și agresivă care apare în mod normal după expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. Însă, recent, a început să facă ravagii în rândul pacienților COVID-19.
„Este omniprezent și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase”, a explicat chirurgul Akshay Nair pentru BBC.
Acesta a fost nevoit să îi îndepărteze ochiul unei paciente pentru a o salva întrucât ciuperca urma să ajungă la creier.
Infecția fungică numită mucormicoza afectează sinusurile, creierul, plămânii. În cazul în care persoanele afectate suferă de diabet sau au un sistem imunitar slăbit din cauza unor boli precum cancerul sau HIV / SIDA, „ciuperca neagră” poate fi fatală.
Medicii susțin că infecția fungică, cu o rată de mortalitate de 50%, ar putea fi declanșată de medicamente bazate pe steroizi, utilizate în tratarea pacienților COVID-19. Experții sunt de părere că medicamentele cu steroizi, care contribuie la oprirea reacției imunitare ce atacă organele și cresc nivelul zahărului din sânge, deci scad imunitate, pot duce la declanșarea cazurilor de mucormicoză.
„Diabetul scade protecția dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acționează ca un combustibil pentru foc”, a explicat doctorul Nair.
În India au fost raportate zeci de cazuri de infecție fungică, în contextul în care în mod normal erau raportate doar câteva cazuri pe an. De exemplu, la spitalul Sion din Mumbai, care este supraaglomerat, au fost raportate 24 de cazuri în ultimele două luni.
11 dintre pacienți au fost supuși unei proceduri de extirpare a ochiului iar șase persoane au murit. Potrivit medicului Renuka Bradoo, şeful secţiei ORL, majoritatea pacienților sunt diabetici de vârstă mijlocie și au dezvoltat infecția fungică la două săptămâni după vindecarea de COVID-19.
„Vedem deja două-trei cazuri pe săptămână aici. Este un coșmar în interiorul unei pandemii”, a susținut medicul.