O nouă ÎNREGISTRARE cu românul răpit în Burkina Faso: Iulian Gherguț cere Guvernului să facă tot ce poate pentru a-l elibera. Reacția MAE
În înregistrarea obținută de Le Monde de la SITE, centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, se observă că Iulian Gherguț are barbă, vorbește franceză cu un accent puternic, spune că secvența este înregistrată la 21 septembrie și că starea sa de sănătate este bună. De asemenea, el precizează că se gândește la familia lui și cere ajutor Guvernului României pentru a fi eliberat cât mai repede.
Ministerul Afacerilor Extreme a transmis că a luat notă de difuzarea înregistrării la data de 31 octombrie 2016 a materialui video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. MAE a comunicat că în prezent se ocupă de demersurile necesare pentru a verifica autenticitatea înregistrării video, în care Iulian Gherguț, cetățeanul român, răpit în anul 2015 de către al-Mourabitoune, o grupare afiliată Al-Qaidei, solicită Guvernului român răscumpărarea sa.
Celula de criză interinstituțională ce gestionează situația ostaticului român precizează că lansarea unei astfel de înregistrări în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen și că lucrează în regim de permanență la gestionarea situației.
Iulian Gherguț, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, a fost răpit la 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.
Răpirea cetățeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai anul trecut de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Mesajul audio a fost difuzat anul trecut în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu această ocazie, Sahraoui și-a reiterat jurământul de credință față de gruparea Stat Islamic, semnalând ruptura față de Mokhtar Belmokhtar, care și-a redenumit recent gruparea al-Qaida în Africa de Vest.