Prima pagină » Știri externe » O nouă formă de COVID-19 care a suferit mutații a trecut deja la oameni! Șase țări raportează cazuri de COVID-19 la nurci 

O nouă formă de COVID-19 care a suferit mutații a trecut deja la oameni! Șase țări raportează cazuri de COVID-19 la nurci 

O nouă formă de COVID-19 care a suferit mutații a trecut deja la oameni! Șase țări raportează cazuri de COVID-19 la nurci 

Danemarca nu este singurul stat care se confruntă cu focarele de COVID-19 la fermele de nurci. Șase țări au raportat până în preznet cazuri de COVID-19 la aceste animale, anunță sâmbătă, 7 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Premierul danez, Mette Frederiksen, anunțase miercuri sacrificarea tuturor celor peste 15 milioane de nurci din țară. Șeful guvernului danez spune că o versiune mutantă a SARS-Cov-2, care ar putea amenința eficacitatea unui viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 persoane.

Șase țări raportează cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la nurci

În acest context, OMS anunță că alte 6 țări au identificat nurci bolnave de coronavirus.

„Până în prezent, șase țări, și anume Danemarca, Țările de Jos, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite au raportat cazuri de SARS-CoV-2 în ferme de nurcă de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor”, anunță OMS printr-un comunicat.

Mutația unui virus este banală și adesea inofensivă, potrivit comunității științifice. Dar, în cazul acestei tulpini numite „Cluster 5”, aceasta implică – conform primelor studii – eficacitate mai mică a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

„Observațiile inițiale sugerează că prezentarea clinică, severitatea și transmiterea la persoanele infectate sunt similare cu cele din cazul altor virusuri SARS-CoV-2 care circulă”, notează OMS.

COVID-19 cu mutații, deja transmis la om

„Cu toate acestea, această variantă (…) prezintă o combinație de mutații sau modificări care nu au fost observate până acum”, adaugă agenția Organizației Națiunilor Unite, specificând că „implicațiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înțelese”.

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această variantă particulară asociată cu nurca, identificată atât la nurcă, cât și în cele 12 cazuri umane, prezintă o „sensibilitate moderat redusă la anticorpii neutralizanți”.

OMS solicită realizarea de noi studii științifice și de laborator pentru a verifica aceste rezultate și pentru a înțelege care ar putea fi consecințele asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor.

Citește și