Trei nave guvernamentale chineze au intrat joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, a anunțat Paza de Coastă niponă, relatează AFP.
Aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns către ora locală 09.30 (03.30, ora României) în zona de 12 mile maritime (peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.
Ultima incursiune de acest tip datează din 5 mai. La sfârșitul lunii aprilie, trei nave guvernamentale chineze au intrat, de asemenea, de mai multe ori în apele teritoriale ale arhipelagului, determinând Japonia să-l convoace pe ambasadorul Chinei în semn de protest.
China trimite în mod frecvent nave, iar uneori avioane, după ce Japonia a naționalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insulițe, pe care le-a cumpărat de la proprietarul lor japonez.
Această inițiativă a declanșat o săptămână de manifestații antijaponeze, între care unele violente, în numeroase orașe din China.
În contextul acestor tensiuni, Tokyo a anunțat crearea unei forțe speciale de 600 de oameni și 12 nave destinate să supravegheze și să protejeze Insulele Senkaku, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea, și la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).
Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat, în luna aprilie, că Japonia va respinge „prin forță” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.
Pe 8 mai, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC), a publicat un lung articol în care universitari făceau apel la „reconsiderarea” suveranității japoneze asupra Okinawa, o insulă pe care se află baze americane și, în mod normal, este scutită de actuala dispută teritorială dintre cele două state vecine.
La Tokyo, secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, a apreciat că textul din Cotidianul Poporului nu era pertinent.