Potrivit site-ului, 37 de persoane au fost arestate pentru implicare în această grupare criminală care viza imigranți și romi. „Am identificat o organizație criminală, pe care noi o numim Mafia Capitale, care este romană și nu are legături cu alte Mafii din sud, dar folosește metodele Mafiei”, a anunțat Giuseppe Pignatone, procurorul-șef al Romei.
Frauda a atins cele mai înalte eșaloane ale Executivului local. Potrivit agenției de presă Ansa, fostul primar la Romei Gianni Alemanno (centru-dreapta) se află printre cele aproximativ 100 de persoane aflate sub investigație. Alemanno, care a fost primarul capitalei Italiei până în iunie anul trecut, este suspectat că ar fi fost mituit cu suma de aproximativ 40.000 de euro de o grupare mafiotă condusă de către Massimo Carminati, un fost membru al grupării teroriste de extremă dreapta NAR.
Alemanno neagă orice ilegalitate.
Însă magistrații au confiscat până în prezent active în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro obținute prin escrocheria care viza centre de primire pentru imigranți și romi.
Surse de venituri ilegale „mai tardiționale” ale grupărilor criminale – cum ar fi drogurile, managementul gunoaielor, reciclarea și parcurile de mentenanță – nu erau considerate profitabile de capi ai grupării. „Ai idee cât fac de pe urma acestor imigranți?”, afirmă Salvatore Buzzi, aghiotanul lui Carminati, într-o interceptare din 2013. „Am încheiat anul acesta cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, însă profitul nostru vine de la țigani (romi), locuințe de urgență și imigranți”, spune el. „Traficul de droguri nu este atât de profitabil”, subliniază Buzzi, adăugând că nu organizația face bani din alte activități.
Ansa scrie că un secretar de cabinet al fostului primar Walter Veltroni (centru-stânga) coordona cu gruparea mafiotă această „schemă” vizând imigrația.
Însă investigația nu se oprește aici. Însuși „țarul” luptei împotriva corupției Italo Walter Politano ar fi implicat, potrivit ziarului britanic The Independent. Politano a fost numit în post de către actualul primar al Romei Ignazio Marino (centru-stânga).
Concomitent, condițiile de cazare a solicitanților de azil în Italia s-au înrăutăți în mod constant în ultimii ani, denunța încă de anul trecut Comisia specială pentru protecția și promovarea drepturilor omului din cadrul Senatului. „O deteriorare progresivă a condițiilor de găzduire a solicitanților a fost înregistrată în Italia începând din 2011, iar acestea s-au înrăutățit în 2012 și 2013”, constata Comisia.
Condițiile sunt atât de rele, încât tribunale administrative din Germania au suspendat transferuri în Italia, „din cauza riscului de a ajunge fără locuințe și unui nivel de trai sub standardele minime de subzistență”, se arată într-un raport întocmit de către comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului.
Italia nu are o legislație structurală cu privire la condițiile de primire și nici un sistem uniform de găzduire a imigranților. Aproximativ 28.000 de cereri de azil au fost depuse în această țară anul trecut, potrivit EUObserver.
Acest adevărat val de dezvăluiri cu privire la Mafii italiene apare în contextul în care, potrivit raportului Transparency International (TI) privind indicele percepției corupției prezentat miercuri, Italia se clasează printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană (UE), alături de Grecia, România și Bulgaria.